KLIK KLIK

nuffnang

Monday, May 31, 2010

demam..tiqah tunang

comeback...
tp aku demam..
org len tunang..
aku yg demam...
huhuhuhuhu....
betul lah antibodi aku ni x kuat da...
asik demam jerk...

off seminngu sbb tiqah tunang..
dah selesai...
lega hati..
tp kang bulan 12 dia kawen...
huhuhu..bz lagi
jgn plak aku demam lagi....
opppssss...betullah belah lelaki xde bg sirih junjung time dia tunang hr tu...
hahahahahahah....
gmbr aku cilok dr fesbuk dia...






Sunday, May 23, 2010

off seminggu

skrg aku da kat kg..
smlm lpas ensuami balik keje..
zasss...terus balik kg
smpi tgkak dalam pukul 8 lebih...
pastu teman mak aku g beli lngsir..
beli hari tu x cukup...

hr ni ensuami balik JB sorg2..
aku kat lg ye
sbb sabtu ni kan adik aku tu nk tunang
so..aku palk jadik kuli dia..
cuti seminggu ye,..
balik JB kang aku smbung belog balik..

tatatataattatata....



Saturday, May 22, 2010

pulau selingan @ pulau penyu

weekend..
idea pon x de...
so aku godek2 gmbr dlm laptop ensuami dan jumpa gmbr2 penyu kat pulau selingan..
pulau ni letaknya kat sabah ye..
tmpt ensuami keje dulu...
dan aku nk pegi gak..
tp hajat belum kesampaian..
tah bila la gak nyer...
geram tgk penyu2 bwh ni...


da smpi pulau selingan



anak2 penyu br menetas



ibu penyu






2 gmbr kat atas ni gmbr ensuami bersama ank2 penyu br menetas...
xcited je kan...
jgn kupa bwk saya jugak...huhuhuhuh



freshhh....



comel..tp mcm geli pon ada rupa dia..



mak penyu ni mesti nangis kan nk tgl kan ank2 @ telur2 dia...



melepaskan ke laut



lagi



dan lagi..



sepi






dan semoga ank2 penyu dpt hidup lama...
survive...selagi x di mkn ikn2 besar....




Friday, May 21, 2010

imegresen pekan rabu

hari ni pepagi buta aku da bgun..
ensuami ajak g imegresen
nk buat pasport
untuk dia la..
bukan untuk aku...
boss dia da bg duit smlm suh buat pasport 
free kan...
zassss....
harus la buat...hahahhaa

pukul 7 da kuar dr rumah..
dekat je kat pekan rabu punyer imegresen
rupa nya..waktu operasi 730a.m
awalnyer org ni bukak office...
da isi2 borang...
ok beratur amik no plak...
sudaahhhh...gmbr pasport x leh pki plak..
org tu kta kualiti gmbr x elok...
background biru nyer nmpk mcm ada pecah2..
warna x sekata..
huhuhuhuhu....
kena lah amik gmbr lagi...
tp dlm hati ensuami mesti sumpah seranah kedai gmbr smlm kan...
x guna...buang duit jer amik gmbr smlm...
kena la amik gmbr kat tmpt ni gak....

da siap sumer..
naik tgkt 3
pastu tgu la giliran...
da smpi giliran...
opssss....ensuami org sabah..
makanya..prosedur lain ye dr org semenanjung..
org semenanjung buat sehari siap..
org sabah sarawak buat kat semenanjung 5 hari siap..
dah nak surat beranak surat kawen plak bagai....
terpaksa la kan balik sekejap amik sumer dokumen

dah submit..tgu lah 5 hari klu boleh siap...
counting yer....

aku tabik kalau boleh siap 5 hari..
kalau x siap...
aku maki...
.
.
.
.
.
.
END



Wednesday, May 19, 2010

sirih junjung

knp aku tetiba nk buat entri pasal sirih junjung?
sbb adik aku bakal bertunang hjg bulan ni..
dan kawen hjug thun ni..
tp bakal tunaang dia x mo bagi sirih junjung msa hntr hntaran nanti..
yg adik aku ni nk jugak sirih tu...
knp bakal tunang dia x mo bg sirih junjung erk??
reason dia bg sbb sirih tu xde nk buat apa2 pon..
klu mknan boleh di makan...
errrmmmmm....
puas da adik aku ni bitau dia nk gak sirih tu
even aku mak aku ensuami sumer nk sirih tu...
pendek kata belah aku sumer nk sirih junjung la....
dpt x dpt tgu je lah majlis tu nanti hujung bulan ni erk....


knp penting nye sirih junjung...
pendapat aku ..

1- sirih junjung penghulu barang hntaran..
2- sirih tu la yg org tgk antara byk2 hntaran yg ada...guna brg branded utk hntaran xde sirih junjung..ada mkna ke???
3- tu kan adat org melayu...saper lagi nk ikut adat..xkan nk biar hilang mcm tu je
4- kang x pasal2 org kg mengata..mulut tempayan blh di tutup..mulut org.....................

pada aku,biar lah sirih tu fake sekali pon..
asal rupa daun sirih pon x pe..
xcukup syarat..xde gambir ke kapur ke pinang ke pon x pe...
JNJI ADA SIRIH nye...

kat bwh ni gmbr sirih junjung msa majlis aku..ahaks..


time ni bunga pon da layu...
TQ to busu sbb buatkan sirih junjung ni...
ni dr aku ke ensuami..




ok..yg ni ribut tofan pon mmg x layu..eekekkeek..
sbb ni sirih palsu...
aku kagum dgn sis in law aku sbb sggup tempah sirih ni walaupon derang x tau sgt adat melayu sini


kisah pasal sirih junjung boleh view kat setel kawen



petua melayu

time aku buat entri ni..
mata melilau tgk tv..
tgk movie kick ass
tp aku tgk dvd ensuami beli smlm kat giant
citer nye ok..
tp agak kejam sikit...
x elok utk budak2...

hr ni dlm kepala nk search petua2 melayu dulu...
hasilnya aku jumpa mcm kat bwh ni...
petua ni gerenti rmi yg tau...



PETUA-PETUA MELAYU

Cengkih Penawar Sakit Gigi
Sekiranya anda mengalami sakit gigi, gigit tiga kuntum bunga cengkih pada tempat yang sakit. Kalau gigi berlubang, ketuk cengkih dan isi didalam lubang gigi anda dan tutup dengan kapas. Insya-Allah, sakit beransur kurang.



Gambir Penawar Gatal

Sekiranya ada masalah gatal pada kulit dan kelenkang, cuba petua ini. Ambil sekeping gambir, masukkan kedalam piring kecil kemudian basahkan gambir dengan sedikit air supaya ia kembang. Kemudian sapu pada bahagian gatal. Selamat Mencuba.


Hilangkan Daki dan Bau Badan

Kita sering menghadapi masalah daki dan bau badan terutama bakal pengantin. Untuk mengatasinya, gunakan pucuk jambu batu. Ramas ia didalam air dan gosokkan pada badan. Selepas itu, bilas dengan air limau purut. Lakukan seminggu sebelum tarikh perkahwinan. Insya-Allah, kulit kita akan bersih dan bau badan pun hilang.


Hilangkan Parut

Jika anda mempunyai kesan parut, anda boleh menghilangkannya dengan menyapu lendir lidah buaya. Cuma sapu lendir itu pada parut. Lakukan tiga kali seminggu. Insya-Allah, parut akan hilang.


Ikan Tidak Hanyir

Asam Jawa dapat menghilangkan hanyir ikan pari dan ikan duri. Mula-mula ambil asam jawa dan air, diramas didalam satu bekas. Kemudian masukkan ikan pari atau ikan duri selama setengah jam. Selepas setengah jam, kikis hanyir pada badan ikan tadi hingga habis. Kemudian barulah dipotong ikan tadi dan diramas dengan asam jawa bersama garam kasar berkali-kali. Kosek hingga bersih dan putih serta hilang hanyirnya. Selamat mencuba. Insya-Allah, hanyir akan hilang.


Keputihan Pada Mulut Bayi

Caranya, titikkan satu atau dua titik air hangat (suam-suam kuku) pada tempat yang putih, dalam seminggu. Insya-Allah, keputihan itu akan sembuh. Boleh juga ambil serbuk penaik lalu dibubuh didalam air suam. Kemudian celupkan kapas dan sapukan pada lidah bayi.


Khasiat Oat

Oat, selain enak dimakan, juga berkesan merawat kulit kering dan berkedut. Caranya, bubuh dua camca teh oat didalam mengkuk, gaulkan dengan susu pembersih muka atau pelembap muka dan sapu pada kulit (sental kulit dengan penyental dahulu). Tunggu 5 - 10 minit dan bolehlah dicuci. Hasilnya kulit lembut, halus, tidak kering serta menjimatkan wang.


Membuang Lemak Badan

Sekiranya anda mengalami masaalah lebihan lemah, cuba amalkan petua ini. Ambil 3 - 5 biji putik delima, basuh bersih dan tumbuk hingga lumat. Perah airnya dan minum pati perahan putik delima ini tanpa dicampur bahan lain. Amalkan setiap hari di waktu pagi dan malam, selama sebulan. Insya-Allah, dengan menjaga pemakanan dan bersenam, lemak yang berlebihan bukan menjadi masalah lagi dan bentuk badan idaman dapat dicapai. Selamat mencuba.


Mengatasi Gatal Keladi

Supaya sayur keladi tidak terasa gatal, ketika memasaknya anda hanya perlu memasukkan tiga atau empat keping hirisan pinang ke daalam masakan. Dan untuk menghilangkan rasa gatal pada tangan pula, lumurkan tangan anda dengan minyak masak. Insya-Allah, gatal akan beransur kurang.


Melangsingkan Tubuh

Masalah berat badan, sering menggangu fikiran wanita.Tetapi kini anda tidak perlu risau kerana ada petua murah dan mudah. Ambil dua biji lobak merah dan sebiji timun.Parut dan perah airnya. Parutan itu dicampur sebiji air limau nipis. Bancuh hingga sebati dan minum dua kali sehari. Amalkan setiap hari hingga berat badan anda turun.


Sengal Tulang

Bagi anda yang selalu mengidap sakit sengal tulang, cubalah petua ini. Ambil sedikit getah pohon kemboja dan sapukan pada sendi yang terasa sengal sambil berselawat. Cara ini dipercayai dapat meredakan sakit sengal tulang dengan berkesan. Selamat mencuba!.



Monday, May 17, 2010

weekend

smlm hari ahad..
hari untuk bermalas malasan kat rumah...
sabtu hari tu ensuami bwk jln2 kat pasir gudang..
xde menda pon...
tmpt keje lama dia...
tp johor port tu dulu aku pernah pergi
buat assignment HR time belajar dulu
kami bertiga je...
aku,kem dgn kamarul...
tah mna derang skrg kan...
sumer da lost ctc...

ensuami nk mkn sup ayam hr tu..
hajat kesampaian...
dan hri semalam dia nk mkn ayam steam plak...
sumer sebok nk jga badan ni...
heheheheh....
ok no hal...sbb senang nk masak...
men campak2 je kan...
pastu tgl je atas dapur...
siap la...



ayam steam..
berlingkar serai aku...



sayur campur..


Sunday, May 16, 2010

selamat hari guru





16hb Mei..tipa thun kan hari guru..
so,selamat hari guru untuk che gu2 aku dulu2..
time sekolah rendah,sekolah menengah smpi ke university...
aku x sekolah tadika..mcm org lain atau adik2 aku...
ekekekek..nasib baik pndai gak kan dpt masuk u...

untuk kawan aku yg jadik che gu..
untuk korang "selamat hari guru"..
didik anak bgsa bagus2..
dpt jadik org berguna...
jgn plak sekadar lepas batuk kat tangga...
hati kena baik..kena ikhlas...
barulah keje di berkati Allah....

selamat hari guru untuk 
rina - ngajar kat tawau...
madey- ngajar kat pensiangan..
lyza-ngajar kat perak
fizah-ngajar kat bintulu
amin-ngajar kat n.9

wahhh...rmi kwn2 aku jadik che gu...
actually rmi lagi..tp ni je yg aku igt...hihhiiiiiihihih....


Saturday, May 15, 2010

flora & fauna

hari ni x mo merepek pnjg2...
nti rosak mood weekend klu terkena kat saper2 pyer btg hidung..
mak kata x baik buat org mrh..cikgu pon kata mcm tu..

so kita layan gmbr je..
ada gmbr ni da masuk entri lepas atau fesbuk daku...
layan je lah...



anak itik mak aku..
bukan ank itik tok wi ye..




kucin ni posing time aku nk pi keje
ku halau mkin poyo dia berposing



monyet kat tanjung ketapang muar...
 monyet tenggek kat side mirror kete ku...huhuhuhu



 gmbr gunung ledang dr jauh,rindu nk tawan puncakmu lagi
pokok kat lobi hotel kozi,danga bay

p/s- kozi hotel,hotel budget yg best




otw to bagan lalang



tenangkan tgk view ni
kat bagan lalang



still kat bagan lalang
 dlm novel kata - ombak menghempas pantai



matahari nk turun...


celahan...


indah ciptaan tuhan



picc area
time ni last day aku keje cyberjaya/putrajaya



still kat putrajaya area



matahari bakal menurunkan diri



dan lagi....



Pada masa kini, Malaysia adalah sebuah negara yang sedang membangun. Kita berkeupayaan untuk menyelenggarakan barangan buatan sendiri dengan lebih jauh dari apa yang diperlukan. Ini adalah kerana Malaysia mempunyai lebih kurang 60% tanahnya dipenuhi dengan �self regenerating� hutan hujan tropika, dengan penambahan lebih dari 10% yang dipenuhi dengan penanaman ladang-ladang pokok. Oleh itu, di Malaysia, apa jua pengeluaran karbon dioksida dapat diserap. Namun kelebihan yang kita miliki ini tidak akan kekal lama sekiranya kita tidak mempunyai pengurusan yang baik untuk memeliharanya.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

apa ada?

kisah ku (551) info (301) giveaway (232) free sample (77) hadiah GA (47) hiburan (28) giveaway aku a.k.a pinkbiru (22) review makanan (18) si budoy (17) kawan2ku (16) jalan2 (11) contest (10) raya 2012 (8) anak sedaraku (7) kesihatan (7) FM (5) iklan (5) tempahan (5) joint problem (4) plushie (4) sticker (4) tubuh (4) bunga telur felt (3) family (3) langsir (3) legoland (3) lutut problem (3) masterchef selebriti (3) pulau manukan (3) red velvet cake (3) the zon stulang (3) zalora (3) VCO catalyst (2) aip online survey (2) big bad wolf (2) buah zuriat (2) buang kulit mati kaki (2) cantik (2) danga bay (2) ikan bakar danga bay (2) insiden lahad datu (2) kacang pool haji (2) langkawi (2) loccitane (2) loyang pai (2) mini GA (2) new year (2) plain fox material (2) rempeyek (2) reward blog (2) runner (2) sabak awor (2) sakit gigi (2) BR1M (1) Hj Sharin Low Grand Restaurant BBU (1) Ipad 1 Malaysia (1) My Steamboat and Grill (1) P1 (1) a farmosa (1) aidil adha (1) air terjun gunung ledang (1) album bajet (1) astro e-billing; auto debit (1) baby foot (1) bamboo charcoal bread (1) bank islam (1) baskin robin (1) brown paper bag (1) bunga tisu (1) cake in jar (1) cameron (1) churp churp (1) cookies senang (1) digi (1) durian spring roll (1) epal pai (1) felt (1) felt brooch (1) flannel material (1) gadjet (1) gayang seafood restaurant (1) gift voucher (1) giv (1) hab pendidikan pagoh (1) haiwan (1) hotel patuh syariah (1) hutan bandar (1) hutang (1) ikan bakar pasar filipin (1) jerebu (1) kampung nelayan tun fuad stephen (1) karamel kukus (1) kfc am (1) kisah (1) krishna fish head curry house (1) kucing (1) kutu kucing (1) labu siam (1) laura ashley shopping beg (1) loan (1) lokan dan kelapa bakar (1) medan ikan bakar crystal bay (1) mekap mekap (1) melaka (1) menara taming sari (1) merokok (1) mimpi (1) movie (1) nasi lemak (1) ngaku chips (1) nuffnang (1) otak-otak (1) pakej photo album bajet (1) penuaan (1) pet world (1) petrosains (1) phewtick (1) pink ribbon (1) pixajoy (1) popcorn poco (1) popthesoda (1) prayforMH370 (1) pretzle mini (1) produk kaki (1) puasa (1) redeem punchtab (1) rumah terbalik (1) sate (1) sawah ring (1) serawa durian (1) simple pouch (1) sspn (1) tanjung emas (1) tanjung ketapang (1) tanjung leman (1) tripod (1) up (1) vaksin kucing (1) vernonchan.com (1) voltaren (1) wanitamelayu.com (1) western murah (1) zaman dulu (1) zoo melaka (1)

networkedblogs