KLIK KLIK

nuffnang

Saturday, December 31, 2011

Oh No! Last day of 2011



hmmm...esok dah masuk 2012 kan..
mcm cepat je masa berlalu...
daku still kat sabah..
di rumah BIL..

insyaallah esok kami akan balik ke JB
flight lebih kurang pukul 4 lebih

dan hari ni bertambah lagi umur ku...
huuhuhu...
happy birthday to me...
ada lah sikit2 azam thun ni yg masih x dpat nk di tunaikan lagi
so bring fwd to nx year ye...
insyaallah..jgn mengalah kan....

ni lah besday gurl..hahahha
geli ketiak...kan


kaki kami kat senai airport...
muahahaha


makanan kami dlm flight...
nasi lemak...


anak sedara terbaru....
hihhihi


terima kasih utk yg join GA...
sila2 lah join lagi nti ye...

GA ~ Cuti - Cuti Holiday!




Friday, December 23, 2011

Contest & Giveaway Ibu SIhat Anak Riang



daku diinvite (betul ke perkataan ni?lantaklah jnji phm kan..) oleh kakyong
untuk join GA ibu sihat anak riang
actually ada giveaway dan contest
tapi daku pilih giveaway ye...hihi
bolehkan kak yong???


apa byk2 banner kat bwh ni???
ni lah banner2 penaja dari GA ni...
klu nk tau...
jgn tgu lama2..
sila lah klik banner2 tu....

       
    Amira Studio


Post ini adalah penyertaan untuk Contest & Giveaway Ibu Sihat Anak Riang dianjurkan oleh Keluarga Ibu 3A, dan diTAJA oleh Islamic Books for Kids , SNUUS ~ Where Beauty,Health and Fashion collide, De’Chantique butik dan Take me Home serta Amira Studio " 


Thursday, December 22, 2011

kemas..kemas..


sekarang ni tgh sibuk berkemas..
harap2 x de brg yg tertinggal...
kemas sorg2 sbb ensuami ada keje
dari pagi ni smpi la pagi esok..
huhuhu...x dapek nak ngelak..
dah keje kan...
so cnfm dlm flight dia bantai membuta la nti...

esok kami punya flight pagi
pukul 9.20am
so kena lah kuar awal2 pagi...
kami nak balik sabah..(lupa plak bg tau)



so klu2 dari 23hb smpi thun depan..1hb la
ekekekee....
bersawang x berhapdate
sbb kami masih cuti2....

so thun ni..
x mas kat sabah
besday daku pon kat sabah
tah apa2 lagi yg berkenaan hjg thun ni kat sabah...
hihihih


mode:packing barang
rasa2 nak buat GA lah sementara daku bercuti ni..
tapi yg simple2 je lah...ok x????
tguuuuu.....

silap potong!


saper ada baca metro hari nih???
kesian nya adik2 ni...
harap2 dapat sembuh sebelum naik sekolah..
x pasal2 kena plak sunat dua kali...


MALANG...penduduk kampung menziarahi  Mohd Iskandar (tengah) dan Mohd Shah selepas menyertai program berkhatan November lalu.

JITRA: Biarpun sudah hampir sebulan berkhatan, dua beradik masih menderita kesakitan kerana doktor dikatakan tersilap teknik dan tidak memotong hujung kulit zakar mereka sepenuhnya.
Selain sakit setiap kali mahu membuang air kecil dan masih memakai kain, Mohd Iskandar Zulkifli, 10, dan adiknya, Mohd Shah Ikmal, 7, bertambah kecewa apabila doktor memberitahu mereka terpaksa dikhatankan sekali lagi dalam tempoh setahun akan datang. “Sudah hampir sebulan kami menderita kerana menahan sakit akibat lebihan kulit zakar kami tidak putus sepenuhnya. Kami malu sebab rakan lain sudah boleh berjalan dan bermain, tapi kami masih memakai kain pelekat,” kata Mohd Iskandar. Dua beradik itu yang tinggal di Taman Mahsuri di sini, dikhatankan seorang doktor wanita ketika menyertai program berkhatan di Alor Setar, dekat sini, pada 26 November lalu.

“Saya dan adik trauma sehingga sekarang malu bertemu rakan kerana kami masih belum sembuh dan dikatakan masih belum masuk Jawi sepenuhnya,” kata Mohd Iskandar ketika ditemui di rumahnya, semalam. Ibunya, Rosni Ahamad, 48, berkata dia mengesan masalah dihadapi dua anaknya ketika membuat pemeriksaan pada kemaluan mereka dan mendapati bahagian itu seperti tidak berkhatan, malah berlaku pendarahan kerana luka masih belum kering. Rosni berkata, dia dan suami, Zulkifli Zabidi, 55, membuka balutan luka pada kemaluan anaknya untuk memeriksa disebabkan mereka mengadu terlalu sukar dan berasa sakit ketika membuang air kecil.

“Saya dan suami terkejut melihat pendarahan agak teruk dan keadaan zakar anak saya seperti tidak berkhatan. Selepas membuat pemeriksaan, saya dapati ada luka pada pangkal zakar anak sedangkan bahagian kulit yang sepatutnya dibuang tidak dipotong. “Sejurus selepas itu, kami terus membawa anak ke sebuah klinik swasta, namun mereka meminta kami merujuk perkara berkenaan ke hospital kerana bimbang ia akan memburukkan keadaan. “Kami kemudian pergi ke Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) di Alor Setar, namun doktor memberitahu secara teknikal anak kami belum berkhatan,” katanya.

Menurutnya, doktor di HSB itu turut menasihatkannya mengkhatankan semula Mohd Iskandar dan Mohd Shah dalam tempoh agak panjang iaitu sehingga setahun akan datang.




sumber : metro

smartkan rupa duit baru itu!




KUALA LUMPUR - Bank Negara Malaysia (BNM) memperkenalkan siri mata wang baharu dengan rekaan wang kertas dan syiling yang menerapkan keunikan Malaysia daripada segi warisan, budaya dan khazanah alam di samping peningkatan ciri-ciri keselamatan berteknologi terkini.
Edaran wang kertas denominasi RM1, RM5, RM10, RM20 dan RM100 akan disediakan pada separuh kedua 2012 manakala denominasi RM50 baharu sudah berada di pasaran.
Wang syiling denominasi 5 sen, 10 sen, 20 sen dan 50 sen yang dilancarkan pada 25 Julai lalu akan diedarkan Januari depan.
"Bagi siri baharu ini, substrat polimer digunakan untuk pembuatan wang kertas denominasi RM1 dan RM5 manakala selebihnya menggunakan kertas.
"Siri wang kertas baharu ini menggabungkan ciri-ciri keselamatan yang seiring dengan teknologi terkini termasuk imej bayang-bayang, tetingkap jernih, potret tera air berpiksel dengan nombor yang jelas, benang keselamatan yang berubah warna dan benang kanta mikro," menurut BNM dalam satu kenyataan semalam.
Kenyataan itu menyebut, ciri-ciri lain adalah permukaan wang membolehkan individu yang bermasalah penglihatan mengenal pasti dan membezakan denominasi.
sumber:kosmo

dulu duit 20 hinggit kaler coklatkan...
saper igt???


kedai cermin mata..ho ho ho....


entri ni xde kena mengena dgn xmas pon..hihi
actually 3-4 hari lepas ensuami perasan yg mata kiri dia kurang jelas
time men ps3...

so,ensuami kata klu ada masa nti nak pergi kedai cermin mata
nak chk la
mna tau betul power dah naik ke turun ke..
x tau la plak kan...

semalam ensuami dapat kuar awal
so kami pon kuar la pegi angsana..
bajet nk pegi kedai bawah sekali
kat menara optik...
smpi sana..dia kata kat situ x de chk mata computerized
yg ada manual chk
tapi kena byr 30 hinggit...

so,x pe la..
lagi pon just nk chk je...
ensuami decide nk pegi kedai lain dulu
yg boleh chk dgn computerized...

time jalan2..ensuami pon kata...
"mari kita tgk games kat kedai utk org yg pki spec ye"
ok lah..sambil daku pon mata melilau la crik2 kedai spec...
hihihi...

ni hasil dari kedai2 yg berbeza yg chk guna computerized

kedai pertama:
ensuami trick bg tau mata kanan dia kurang jelas
lepas chk..
org kedai kata..
ye lah..power mata kanan ni naik 50 tau..
kena tukar cermin baru..kena buat sepasang la...
(time ni kedai ni x de customer,kosong je)


kedai kedua:
trick yg sama ensuami guna
lepas chk
dua2 mata power dah lain...
so kena tukar cermin sepasang la...
(time ni kedai ni ade 1 customer)


kedai ketiga:
masih trick yg sama
tapi org kedai kata kena chk kat hospital atau specialist mata
(so,x chk la)
(time ni kedai ni x de customer,kosong je)


kedai ke empat:
trick yg sama jugak
lepas chk
sama je power ni
x de yg berubah...
x payah tukar
(time ni kedai ni ade 2 customer,so daku rasa sbb tu dia kata sama..hihi)




x boleh nk percaya lansung selagi x buat manual chk...
sumer tipu je..
atau mesin derang tu dah expired...
agaknya klu 10 kedai pegi pon 
akan dapat 10 jwpn berbeza
huhuhuhu....



Wednesday, December 21, 2011

pernah jumpa geng ni x????

pernah x jumpa kat mna2?
hihi..

time ni kat area perling mall
baru nk strt..
so x boleh tgu lama2...
hihihi






Isu Perkahwinan Yang hangat diperkatakan - Ariff Alfian



daku rasa minggu ni penuh dgn cerita seorang pelajar tajaan petronas ni
actually daku jumpa link ni kat FB last week
sebelum cerita penuh tersebar...
mengucap panjang jugak klu betul la cerita ni betul2 berlaku...

esoknya dah tersebar dah tentang cerita ni..
penuh la kat laman2 gosip..
pendapat daku la..kan
bukan si ariff ni aje yg buat mcm ni..
ada lagi yg lain dah pernah buat mc  ni...
tapi bezanya cuma x di closed up je...
sendiri mau igt la kan...

anyway...
kita bukan TUHAN yang mampu utk tentukan tempat seseorang tu
di syurga atau sebaliknya...
cuma yang kagum bila si ariff ni masih lagi mengagung kan
baju tradisional rakyat malaysia..
siap dgn tanjak sekali...

dan masih alhamdulillah..sekiranya..
betul kata si ariff yang 
tapi kesian kat parent ariff yg mencari dan xde kabar berita...
klu pun betul ada masalah keluarga..
jgn la smpi buang keluarga...
jgn la ikut hati muda tu...
masalah x kan selesai klu kita lari dari masalah...
yg menanggung parent dia lah
terpaksa menanggung hutang pembiayaan pelajaran yg dah nk cecah 900k (klu x silap la)


harap maaf sekiranya ada yg tersentuh perasaan..
picca daku x sanggup nk letak..
sekadar beringat sesama kita..
tiada yang sempurna antara kita...
ada yg tersilap langkah tapi jgn terus menghukum...
wallahuallam...




Tuesday, December 20, 2011

free sample - laurier & loreal elseve smooth intense



smlm sampai dua2 sample ni dari only beauty
mcm da lama x dpt sample..
sekali smpi dua plak..hihi


Tahniah! Marion Caunter Dikurniakan Bayi Perempuan!


Marion Caunter, seorang pengacara, VJ, dan personaliti TV telah selamat melahirkan bayi perempuan baru-baru ini. Berita gembira ini disampaikan melalui laman Twitter rasmi milik Marion.
Marion Rose Caunter Abdullah telah berkahwin bersama SM Nasarudin pada 17 Disember tahun lepas. Untuk pengetahuan, SM Nasarudin adalah CEO syarikat NAZA dan mereka berdua telah bercinta selama 5 tahun sebelum mengumumkan perkahwinan mereka pada tahun lepas. Yang menarik, majlis perkahwinan mereka hanya disiarkan khas oleh E-News.

sumber : ohbulan

tahniah!

update!


tersangat la chomel..

Monday, December 19, 2011

collect free gift loccitane dan mission imposible


sabtu lepas daku mmg dah booking ensuami untuk jln2..
hihihi...
kena booking btau awal2..klu x mmg terperap kat rumah
dia sonok men ps3
daku jadik pekasam....

nak ajak ensuami pegi jusco tebrau
sbb nak collect free gift dari loccitane

ni lah voucher yg daku print nak pi redeem tu

dan pada masa yg sama..
dah sehala daku nk mintak ensuami tunjukkan jalan g pasir gudang
sbb ada interview kat area sana...

sampai kat jusco..
mmg dah bajet ramai org...
sbb masing2 nk soping kan
time sale ni
pastu dgn nk celebrate xmas x lama lagi..

ni view dari atas..
time ni ada show budak2 atas pentas tu...
lepas 2-3 minit berkerumun org kat area situ...hihi


ni lah free gift dari loccitane tu...
yg dapat dari fb...
cumil holday charm tu...

pas collect tgk movie mission imposible
ada tom cruise...
dan best tau citer tu...
nti lah entri lain plak story pasal citer tu

hr tu tgn ni gatal pi register nama ensuami gak
utk free gift yg sama..
hari2 duk bukak email ensuami nk tgk dpt x...
xde pon..huhuh
sekali da balik dri jusco tergerak hati nk chk email ensuami
dannnn....ada plak email dri loccitane...
ciissssss....klu x boleh amik sekali
dapat 2 kan....
xpe lah..xde rezki dah..
lain la klu hadiah yg best2...sanggup daku redah jusco tebrau tu pi collect..hihi




1st time terkilan beli barang kat giant


actually ni citer last week
time tu 14 dec ( rabu )
daku dgn ensuami pegi la giant tampoi
sbb ensuami mcm biasa nk g download game ps3 dia
so sementara nk tunggu
jalan2 dulu dlm giant
pastu mencari pati ayam brand utk stok ensuami
ok lah...


masuk2 gate dia
pegi la kat area pwp sbb dah tau ayam brand tu ensuami cnfm beli yg besar
pastu harga cnfm lebih 50 hinggit
chk2 gak brg kat rak pwp tu
mna tau ada yg berguna & murahkan..

belek punya belek..
ok lah ensuami pon amik la 1 tin ala2 love letter tu
brand julies..cocoro ke apa namanya
yg tin kaler biru putih tu
tapi filling dia rasa vanilla...

dah siap amik ayam brand kuar la...
sekali tgk resit asal plak x de diskaun ni...(daku mmg cerewet sikit bab2 yg berdiskaun ke free ni)
kan ke pwp ..
daku mmg da xpuas hati
klu tanya cashier ni pon x guna
dia pon tukang scan je kan


ok meh kita tanya kat cust service kaunter dia
mamat tu pon chk2 la 
tgk kat katalog...
x cnfm la plak 
dia tepon plak bhgian groceries...
chk punya chk..
mmg x de cocoro tu dlm promosi tu...

daku pon mcm nak naik hangin tpi cool lagi la kan
buat apa nk mrh2..
tapi rasa geram la..mcm kena tipu...
b4 tu dia tanya..ada 1 tin je ke kat rak pwp tu?
daku kata ada byk kat rak tu...
daku bg tau dia..
nx time jgn la letak benda2 yg bukan dlm pwp list kat rak pwp
kan dah menyusahkan org...

mamat tu tanya
nk pulang balik ke mcm mana...
so,decide pulang balik la...
sbb rasa mcm kena tipu je tu yg x puas hati...
(rela x mkn cocoro tu)
dia kata cocoro tu strt jadik pwp pada hari jumaat 16 dec (hari tu la,sbb ni entri basi..hihi)

jadiknya kami pon balik dgn hati yg sedih



1st time rasa mcm x puas hati beli barang kat giant
huhuhuhu....


Saturday, December 17, 2011

Ibu bapa sibuk, anak boleh sakit mental



PUTRAJAYA – Ramai remaja dan kanak-kanak di negara ini mengalami masalah kesihatan mental disebabkan perubahan gaya hidup masyarakat termasuk ibu bapa sibuk bekerja dan tidak mengambil tahu masalah yang dihadapi anak-anak.
Menurut Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tong Lai, isu masalah kesihatan mental kanak-kanak berusia lima hingga sembilan tahun meningkat daripada 12.3 peratus pada tahun 1996 kepada 19.1 peratus tahun ini.
“Peningkatan yang sama juga berlaku di kalangan remaja berusia 15 dan 16 tahun daripada 13.4 peratus pada 1996 kepada 22.2 peratus pada tahun ini,” katanya pada satu sidang akhbar di sini semalam.
Masalah tersebut dikesan melalui Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan (NHMS) oleh Kementerian Kesihatan yang menunjukkan peningkatan terhadap isu kesihatan mental di kalangan golongan berkenaan pada tahun ini berbanding kajian 2006.
Tinjauan itu turut menunjukkan peningkatan terhadap masalah obesiti, diabetes, tekanan darah tinggi, tabiat merokok, pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan di kalangan masyarakat negara ini.
Tiong Lai memberitahu, kajian itu walaupun tidak mengkaji punca berlakunya peningkatan berkenaan tetapi beliau berpendapat masalah kesihatan mental itu berpunca daripada ramai ibu bapa yang sibuk bekerja dan tiada masa mengetahui masalah yang dihadapi anak-anak mereka.


sumber : kosmo

Friday, December 16, 2011

freebies ~ dah sampai dah 2012 Organizer from Heinz


x abis2kan citer pasal  2012 Organizer from Heinz
(peduli apa..nak gak citer)

alkisahnya dah smpi dah smlm..
dpt 2  sbb 1 daku pyer
satu lagi ensuami pnyer...



my sis pon ada call pagi tadi
mak punyer dah smpi gak kat kampong tu...

snap picca 1 je la...


TQ Heinz


kuih tayar a.k.a kuih keria




kuih tayar salji...
nk smbut xmas gaknya..hihihi



propa je lebih tajuk tu...
da x de story kan..
hri tu time belanja sayur nmpk plak keledek 
dlm hati ada taman..eh silap
dlm hati kata klu mkn keledek rebus mcm best
padahal beria nk diet x mo mkn yg jenis berubi2..
tapi beli jugak..hahahah

pastu da rebus x de lah byk mana pon mkn nya
padahal betul 3 ketul kecik je
tgl la seketul tu terkontang kanting dlm esbox
dtg plak idea buat kuih keria la konon....
hahahaha...
jadik la warna purple tu....
5 ketul je pon...
jadik la mkn berdua...
hihihihi....


Thursday, December 15, 2011

‘Pokok Abadi’ Terselamat Daripada Reput


MORONDAVA, Madagascar – Sebatang jalan di sini dibarisi 313 pokok gergasi dikenali sebagai Baobab yang tumbuh setinggi 20 meter.
Hidup sejak 800 tahun dahulu, pokok baobab digelar ‘pohon abadi’ di kalangan penduduk tempatan.
Namun, beberapa tahun lalu, kewujudan tumbuhan tersebut di kawasan ini yang dikenali sebagai Lebuh Baobab terancam.
“Sebuah kilang gula berdekatan mengalirkan air ke kawasan ini dan penduduk menggunakan air tersebut untuk menanam padi. Akar pokok-pokok baobab mereput akibat ditenggelami air sepanjang tahun,” kata seorang aktivis alam sekitar tempatan, Anselme Tilahimena.
Menurutnya, nasib pokok-pokok baobab kembali cerah apabila pihak berkuasa mewartakan lokasi berkenaan sebagai kawasan lindungan pada 2007.


sumber: mynewshub

‘Pokok Abadi’ Terselamat Daripada Reput

pokok dlm citer madagascar..
mcm dlm katun...
samakan???


Wednesday, December 14, 2011

sample form BR1M




hah! ni lah rupa form BR1M tu
alaaa..yg request nk duit 500 hinggit tu...
ni sample je ye..
actually ada 2 keping..
1 form 
1 lagi cara nk isi form..
klu nk dwload boleh pegi kat SINI
dekat website yg sepatutnya lah...

ada gak citer org x bertanggung jawab yg jual form ni smpi 50 hinggit..
jahat betul..
menangguk di air keruh...
harap2 x de lah yg tertipu...

xde la rumit sgt nk isi form ni
perlu isi dgn HURUF BESAR
pastu guna pen
salinan IC pemohon
pastu salinan IC tanggungan
dgn salinan slip gaji bg yg bekerja...


ensuami pon lom hntr lagi..
rmi kat LHDN tu..



kisah tweckbot team datang JB



ni citer jumaat hari tu ye...
kisah daku hntr particular ensuami punya kete
kat team perodua tweckbot (alaa.. yg selalu ada kat churp churp tu..hihi)
thru FB

daku tgk kat wall perodua team tu derang akan dtg JB
dari 10 - 11 Dec kot
pastu bukak2 FB tgk derang send msg kata akan ctc
hari jumaat dlm pukul 10.30 - 5.00 ptg

kebetulan ensuami dpt kuar awal jumaat tu
so sempat la smpi rumah..
dlm setegah jam mcm tu
tweckbot team pon dtg...

mula2 ensuami bising gak..
mna lah tau scam ke apa kan..
daku advise chk kat perodua pyer website
so,ok lah dpt yakinkan ensuami..hihi

daku x join time tu...
mls nk turun rumah
so x de la picca posing2 ke apa kan
mcm poyos plak..hahahaha

tapi ensuami dpt snap picca kete team tweckbot tu


dan ini hasil pemeriksaan ke atas kete ensuami..
x de apa2 yg kritikal
so next servis bwk je form ni
pastu dpt 15% diskaun utk servis kete...



TQ pada perodua tweckbot team!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

apa ada?

kisah ku (551) info (301) giveaway (232) free sample (77) hadiah GA (47) hiburan (28) giveaway aku a.k.a pinkbiru (22) review makanan (18) si budoy (17) kawan2ku (16) jalan2 (11) contest (10) raya 2012 (8) anak sedaraku (7) kesihatan (7) FM (5) iklan (5) tempahan (5) joint problem (4) plushie (4) sticker (4) tubuh (4) bunga telur felt (3) family (3) langsir (3) legoland (3) lutut problem (3) masterchef selebriti (3) pulau manukan (3) red velvet cake (3) the zon stulang (3) zalora (3) VCO catalyst (2) aip online survey (2) big bad wolf (2) buah zuriat (2) buang kulit mati kaki (2) cantik (2) danga bay (2) ikan bakar danga bay (2) insiden lahad datu (2) kacang pool haji (2) langkawi (2) loccitane (2) loyang pai (2) mini GA (2) new year (2) plain fox material (2) rempeyek (2) reward blog (2) runner (2) sabak awor (2) sakit gigi (2) BR1M (1) Hj Sharin Low Grand Restaurant BBU (1) Ipad 1 Malaysia (1) My Steamboat and Grill (1) P1 (1) a farmosa (1) aidil adha (1) air terjun gunung ledang (1) album bajet (1) astro e-billing; auto debit (1) baby foot (1) bamboo charcoal bread (1) bank islam (1) baskin robin (1) brown paper bag (1) bunga tisu (1) cake in jar (1) cameron (1) churp churp (1) cookies senang (1) digi (1) durian spring roll (1) epal pai (1) felt (1) felt brooch (1) flannel material (1) gadjet (1) gayang seafood restaurant (1) gift voucher (1) giv (1) hab pendidikan pagoh (1) haiwan (1) hotel patuh syariah (1) hutan bandar (1) hutang (1) ikan bakar pasar filipin (1) jerebu (1) kampung nelayan tun fuad stephen (1) karamel kukus (1) kfc am (1) kisah (1) krishna fish head curry house (1) kucing (1) kutu kucing (1) labu siam (1) laura ashley shopping beg (1) loan (1) lokan dan kelapa bakar (1) medan ikan bakar crystal bay (1) mekap mekap (1) melaka (1) menara taming sari (1) merokok (1) mimpi (1) movie (1) nasi lemak (1) ngaku chips (1) nuffnang (1) otak-otak (1) pakej photo album bajet (1) penuaan (1) pet world (1) petrosains (1) phewtick (1) pink ribbon (1) pixajoy (1) popcorn poco (1) popthesoda (1) prayforMH370 (1) pretzle mini (1) produk kaki (1) puasa (1) redeem punchtab (1) rumah terbalik (1) sate (1) sawah ring (1) serawa durian (1) simple pouch (1) sspn (1) tanjung emas (1) tanjung ketapang (1) tanjung leman (1) tripod (1) up (1) vaksin kucing (1) vernonchan.com (1) voltaren (1) wanitamelayu.com (1) western murah (1) zaman dulu (1) zoo melaka (1)

networkedblogs