KLIK KLIK

nuffnang

Friday, January 27, 2012

klinik pergigian uda


gusi bengkak da nk baik..
tapi x berani lagi nak mkn nasi ke atau yg keras2
mkn bubur je lah kan..
atau mkn tutti frutti..hahahah

hari rabu hari tu g klinik kat bdr baru uda...
tapi penuh la..x dpt jumpa dentist terus
 buat appointment dulu
so buat khamis
pukul 7.30pm
utk 2 org...daku dgn ensuami
ensuami nk buat scalling...
daku plak..maybe tampal 2 tempat
pastu nk buat scalling sekali...

 ruang menunggu dia selesa..
tv pon clear..
x de la pixel kan..sakit mata je




ni kaunter ye...


kat sanun tu bilik rawatannya
ada 3-4 bilik rawatan...


bila chk2..1 je boleh tampal..
gigi yg baru pecah tu...
yg gigi 1 lagi tu..
dah lma tampalan terbukak...
tpi daku x pegi2 dentist...
so gusi dah tumbuh kat situ..
x boleh tampal da....huhuhu
ada 2 choice je..
sama ada cabut atau buat rawatan akar...
tapi doc advise buat rawatan akar
dapat selamat kan gigi...
tapi kos nya...mak aiii...
rawatan akar je dlm 800 hinggit (estimate)
tu belum masuk crowing lagi....
nx visit la doc ye...hihi


lepas chk gigi terus buat scalling
pastu tampal...
tapi gigi yg 1 tu x boleh buat terbiar la...
maybe time bersih kan tu ada kena gusi
so smpi saat skrg ni daku hapdate blog ni still bleeding...arrrghhh....
x de la sakit...
tpi rasa nk tertelan darah je...huhuhu


ni ada info ttg rawatan akar(root canal)



Rawatan salur akar (rawatan endodontik) merupakan salah satu rawatan

pilihan bagi gigi yang telah dijangkiti atau rosak atau mati agar gigi
tersebut tidak dicabut dan boleh terus kekal berfungsi di dalam mulut. 



Apakah ciri-ciri gigi yang memerlukan rawatan salur akar?



  • Gigi yang rosak teruk atau mempunyai tampalan yang besar hingga melibatkan lapisan pulpa.
  • Gigi yang telah mati.


Kenapa rawatan salur akar perlu dilakukan?



Rawatan salur akar dilakukan supaya gigi yang rosak itu tidak dicabut yang mana akan dapat mengekalkan gigitan dan fungsi gigi.




Apakah akibatnya jika rawatan ini tidak dibuat?


  • Ketidakselesaan atau kesakitan akan bertambah teruk.
  • Jangkitan atau nanah akan terjadi pada gigi tersebut.
  • Gigi itu mungkin terpaksa dicabut.


Prosedur



Rawatan ini mungkin memerlukan satu hingga dua atau lebih temujanji.
Salur akar (kanal) gigi akan dibersihkan terlebih dahulu dengan
menggunakan peralatan dan ubatan sebelum ianya ditutup.





Soalan yang kerap ditanya



Adakah rawatan ini menyakitkan?


  • Kebiasanya rawatan ini tidaklah menyakitkan. Bius setempat kadang- kadang digunakan jika perlu.


What complications may arise?


  • You may experience bleeding, pain, swelling or discomfort.
    Infection may also occur but this can be treated with antibiotics and pain killers.

Adakah saya memerlukan korona selepas rawatan salur akar?


  • Rawatan
    salur akar tidak semestinya memerlukan korona. Rawatan korona hanya
    perlu jika kehilangan struktur asal korona gigi sangat teruk.





adeh...daku mmg takut sakit ni..huhuu
yg duk tampal gigi pon smpi keras2 badan tahan sakit...




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

apa ada?

kisah ku (551) info (301) giveaway (232) free sample (77) hadiah GA (47) hiburan (28) giveaway aku a.k.a pinkbiru (22) review makanan (18) si budoy (17) kawan2ku (16) jalan2 (11) contest (10) raya 2012 (8) anak sedaraku (7) kesihatan (7) FM (5) iklan (5) tempahan (5) joint problem (4) plushie (4) sticker (4) tubuh (4) bunga telur felt (3) family (3) langsir (3) legoland (3) lutut problem (3) masterchef selebriti (3) pulau manukan (3) red velvet cake (3) the zon stulang (3) zalora (3) VCO catalyst (2) aip online survey (2) big bad wolf (2) buah zuriat (2) buang kulit mati kaki (2) cantik (2) danga bay (2) ikan bakar danga bay (2) insiden lahad datu (2) kacang pool haji (2) langkawi (2) loccitane (2) loyang pai (2) mini GA (2) new year (2) plain fox material (2) rempeyek (2) reward blog (2) runner (2) sabak awor (2) sakit gigi (2) BR1M (1) Hj Sharin Low Grand Restaurant BBU (1) Ipad 1 Malaysia (1) My Steamboat and Grill (1) P1 (1) a farmosa (1) aidil adha (1) air terjun gunung ledang (1) album bajet (1) astro e-billing; auto debit (1) baby foot (1) bamboo charcoal bread (1) bank islam (1) baskin robin (1) brown paper bag (1) bunga tisu (1) cake in jar (1) cameron (1) churp churp (1) cookies senang (1) digi (1) durian spring roll (1) epal pai (1) felt (1) felt brooch (1) flannel material (1) gadjet (1) gayang seafood restaurant (1) gift voucher (1) giv (1) hab pendidikan pagoh (1) haiwan (1) hotel patuh syariah (1) hutan bandar (1) hutang (1) ikan bakar pasar filipin (1) jerebu (1) kampung nelayan tun fuad stephen (1) karamel kukus (1) kfc am (1) kisah (1) krishna fish head curry house (1) kucing (1) kutu kucing (1) labu siam (1) laura ashley shopping beg (1) loan (1) lokan dan kelapa bakar (1) medan ikan bakar crystal bay (1) mekap mekap (1) melaka (1) menara taming sari (1) merokok (1) mimpi (1) movie (1) nasi lemak (1) ngaku chips (1) nuffnang (1) otak-otak (1) pakej photo album bajet (1) penuaan (1) pet world (1) petrosains (1) phewtick (1) pink ribbon (1) pixajoy (1) popcorn poco (1) popthesoda (1) prayforMH370 (1) pretzle mini (1) produk kaki (1) puasa (1) redeem punchtab (1) rumah terbalik (1) sate (1) sawah ring (1) serawa durian (1) simple pouch (1) sspn (1) tanjung emas (1) tanjung ketapang (1) tanjung leman (1) tripod (1) up (1) vaksin kucing (1) vernonchan.com (1) voltaren (1) wanitamelayu.com (1) western murah (1) zaman dulu (1) zoo melaka (1)

networkedblogs