KLIK KLIK

nuffnang

Friday, February 17, 2012

kuih kapit


rasanya byk nama kuih ni
kuih kapit
kuih kepit
love letter
kuih belanda
egg roll
banyak kan nama dia...
tapi sama je..
rupa dia mcm kat bwh...


ni mmg favourite ni..
klu beli kejap je abis...
daku suka beli kat angsana...
klu sapa yg rajin merayap kat angsana mesti tau kat bwh tu ada 
kiosk jual popia basah..
pastu kat tepi dia ada yg jual kuih2 ke
kerepek ke...mcm2 la...
kat situ la daku selalu beli kuih kapit..
sbb best...
3 bungkus mcm kat atas ni 10 hinggit...
tapi cepat abis tau...
so klu ada bajet lebih daku rembat la 20 hinggit..hihi


resepi kuih kapit
sumber: my resepi

500g Tepung gandum
500g Gula pasir (saya kurangkan gula sbb x suka manis)
3 cwn santan ( kalau nak lemak, semua guna santan pekat)
3 biji telur
½ sudu teh garam - masukkan dlm santan dan kacau
Minyak utk goreng


Cara-cara

Pukul telur hingga kembang.
Masukkan santan berselang dengan gula dan tepung. Adunan jangan terlalu pekat atau terlalu cair.
Panaskan minyak dengan acuan terendam.
Letak sesudu adunan dan kapitkan acuan, goreng sehingga keperangan.
Apabila kulit luar mula keperangan, ia menandakan sudah masak. Kikis kulit luar dan gulung atau lipat kepingan kuih kapit dengan segera sebelum ia keras




7 comments:

Mrs.Izi said...

kuih kapit.kalo kat ganu dia style gulung.bulat2

ekinashikin said...

kat kedai tu pon ada jual yg gulung2 tu..tapi mgkin supplier dia x sama so yg gulung tu x sedap..heheheh

lindaannur said...

ekin nak follow tapi tak bleh... Awak duk Johor area mana? Tadi baru je pas amik resepi ni kat my resepi.. Ngat nak cuba try test wat.. Kita suka makan kuih kapit ni.. Lagi2 sekarang ni ada yang rasa peanut butter... Sedap tu...

lindaannur said...

ekin nak follow tapi tak bleh... Awak duk Johor area mana? Tadi baru je pas amik resepi ni kat my resepi.. Ngat nak cuba try test wat.. Kita suka makan kuih kapit ni.. Lagi2 sekarang ni ada yang rasa peanut butter... Sedap tu...

kopi+gula said...

Nk pukul guna mixer ke atau guna tangan pon boleh

mohd faiz said...

Guna mixer lg bgs tepung blh betol2 halus dan rata tak beketol2.

mohd faiz said...

Guna mixer lg bgs tepung blh betol2 halus dan rata tak beketol2.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

apa ada?

kisah ku (551) info (301) giveaway (232) free sample (77) hadiah GA (47) hiburan (28) giveaway aku a.k.a pinkbiru (22) review makanan (18) si budoy (17) kawan2ku (16) jalan2 (11) contest (10) raya 2012 (8) anak sedaraku (7) kesihatan (7) FM (5) iklan (5) tempahan (5) joint problem (4) plushie (4) sticker (4) tubuh (4) bunga telur felt (3) family (3) langsir (3) legoland (3) lutut problem (3) masterchef selebriti (3) pulau manukan (3) red velvet cake (3) the zon stulang (3) zalora (3) VCO catalyst (2) aip online survey (2) big bad wolf (2) buah zuriat (2) buang kulit mati kaki (2) cantik (2) danga bay (2) ikan bakar danga bay (2) insiden lahad datu (2) kacang pool haji (2) langkawi (2) loccitane (2) loyang pai (2) mini GA (2) new year (2) plain fox material (2) rempeyek (2) reward blog (2) runner (2) sabak awor (2) sakit gigi (2) BR1M (1) Hj Sharin Low Grand Restaurant BBU (1) Ipad 1 Malaysia (1) My Steamboat and Grill (1) P1 (1) a farmosa (1) aidil adha (1) air terjun gunung ledang (1) album bajet (1) astro e-billing; auto debit (1) baby foot (1) bamboo charcoal bread (1) bank islam (1) baskin robin (1) brown paper bag (1) bunga tisu (1) cake in jar (1) cameron (1) churp churp (1) cookies senang (1) digi (1) durian spring roll (1) epal pai (1) felt (1) felt brooch (1) flannel material (1) gadjet (1) gayang seafood restaurant (1) gift voucher (1) giv (1) hab pendidikan pagoh (1) haiwan (1) hotel patuh syariah (1) hutan bandar (1) hutang (1) ikan bakar pasar filipin (1) jerebu (1) kampung nelayan tun fuad stephen (1) karamel kukus (1) kfc am (1) kisah (1) krishna fish head curry house (1) kucing (1) kutu kucing (1) labu siam (1) laura ashley shopping beg (1) loan (1) lokan dan kelapa bakar (1) medan ikan bakar crystal bay (1) mekap mekap (1) melaka (1) menara taming sari (1) merokok (1) mimpi (1) movie (1) nasi lemak (1) ngaku chips (1) nuffnang (1) otak-otak (1) pakej photo album bajet (1) penuaan (1) pet world (1) petrosains (1) phewtick (1) pink ribbon (1) pixajoy (1) popcorn poco (1) popthesoda (1) prayforMH370 (1) pretzle mini (1) produk kaki (1) puasa (1) redeem punchtab (1) rumah terbalik (1) sate (1) sawah ring (1) serawa durian (1) simple pouch (1) sspn (1) tanjung emas (1) tanjung ketapang (1) tanjung leman (1) tripod (1) up (1) vaksin kucing (1) vernonchan.com (1) voltaren (1) wanitamelayu.com (1) western murah (1) zaman dulu (1) zoo melaka (1)

networkedblogs