rasanya byk nama kuih ni
kuih kapit
kuih kepit
love letter
kuih belanda
egg roll
banyak kan nama dia...
tapi sama je..
rupa dia mcm kat bwh...
ni mmg favourite ni..
klu beli kejap je abis...
daku suka beli kat angsana...
klu sapa yg rajin merayap kat angsana mesti tau kat bwh tu ada
kiosk jual popia basah..
pastu kat tepi dia ada yg jual kuih2 ke
kerepek ke...mcm2 la...
kat situ la daku selalu beli kuih kapit..
sbb best...
3 bungkus mcm kat atas ni 10 hinggit...
tapi cepat abis tau...
so klu ada bajet lebih daku rembat la 20 hinggit..hihi
resepi kuih kapit
sumber: my resepi
500g Tepung gandum
500g Gula pasir (saya kurangkan gula sbb x suka manis)
3 cwn santan ( kalau nak lemak, semua guna santan pekat)
3 biji telur
½ sudu teh garam - masukkan dlm santan dan kacau
Minyak utk goreng
Cara-cara
Pukul telur hingga kembang.
Masukkan santan berselang dengan gula dan tepung. Adunan jangan terlalu pekat atau terlalu cair.
Panaskan minyak dengan acuan terendam.
Letak sesudu adunan dan kapitkan acuan, goreng sehingga keperangan.
Apabila kulit luar mula keperangan, ia menandakan sudah masak. Kikis kulit luar dan gulung atau lipat kepingan kuih kapit dengan segera sebelum ia keras
7 comments:
kuih kapit.kalo kat ganu dia style gulung.bulat2
kat kedai tu pon ada jual yg gulung2 tu..tapi mgkin supplier dia x sama so yg gulung tu x sedap..heheheh
ekin nak follow tapi tak bleh... Awak duk Johor area mana? Tadi baru je pas amik resepi ni kat my resepi.. Ngat nak cuba try test wat.. Kita suka makan kuih kapit ni.. Lagi2 sekarang ni ada yang rasa peanut butter... Sedap tu...
ekin nak follow tapi tak bleh... Awak duk Johor area mana? Tadi baru je pas amik resepi ni kat my resepi.. Ngat nak cuba try test wat.. Kita suka makan kuih kapit ni.. Lagi2 sekarang ni ada yang rasa peanut butter... Sedap tu...
Nk pukul guna mixer ke atau guna tangan pon boleh
Guna mixer lg bgs tepung blh betol2 halus dan rata tak beketol2.
Guna mixer lg bgs tepung blh betol2 halus dan rata tak beketol2.
Post a Comment