KLIK KLIK

nuffnang

Tuesday, April 17, 2012

kalut PTPTN


sejak akhir2 ni asik ada citer psl PTPTN kan
yg merusuh la..
memberontak...
ada gak pihak yg nak mansuhkan PTPTN...

pada pendapat daku la kan
selaku peminjam PTPTN jugak la kan...
ada pro dan kontra ttg PTPTN ni...

tapi pelajar skrg dah lebih terdedah dgn PTPTN
berbanding dgn zaman daku dulu...
org kata pinjam duit..kita yg x tau apa2 pon apply gak la
tapi klu x apply nk byr yuran nak beli buku dgn apa?
mmg dah tau kena byr balik...
siap di bg tau lagi sebulan kena byr brp lepas abis belajar
(dah ternyata dlm kontrak kan)
tapi bila dah keje kita pon tgu la surat PTPTN ni bila nak smpi
mcm mana nk byr?

dulu x sama mcm skrg
zaman internet...sumer boleh chk on9
lepas abis bljr pon dulu mmg la terer guna komputer
tapi time tu tenet x dpt digunakan dgn meluas..
provider pon kurang time tu...
jgn kan kata nak byr on9...
akaun on9 pon lom create lagi..heheheh

smpi la 1 hari ex opismate bg tau
dpt surat dari ptptn suh byr tunggakan..
time tu tunggakan dah 2k lebih...
tu kira caj perkhidmatan je..lom campur amount yg dipinjam

lps dari kwn dah kena mcm tu
daku dgn kawan lain pon ada gak walk in opis ptptn yg kat kl sentral
rupanya dia kata..
sepatutnya kami diberitahu dulu
klu lepas abis belajar je terus buat bayaran sikit2 pon xpe
ye la..klu org bru grad..
kje pon lom tentu stabil
silap2 menganggur dulu bru dpt kje
so dia kata..lepas grad patut bayar 20-50 hinggit dulu
ikut yg termampu la....
tapi sayang..kami x dpt info tu...
tau2 dah tertunggak dah...

so continue je lah byr mana yg termampu
skrg ada yg dah beranak pinak pun
ptptn x abis byr lagi..
betul x?

so adik2 skrg ni yg plan nk pinjam ptptn ni
dah boleh pikir sendiri baik buruk dari pinjaman ni
ptptn ni membantu golongan yg krg berkemampuan
klu dimansuhkan daku rasa kesian la jugak dgn golongan yg krg mampu
yang layak nk sambung belajar
tapi x dapat...

yang kaya dan mampu akan terus kaya dan maju
mcm mana plak dgn yg kurang mampu?
klu x berusaha nti dikata dikata x menyokong kemajuan

daku rasa ibu bapa skrg pon dah tau baik dan buruk ptptn ke atau pinjaman apa2
so pada yg mampu mgkin boleh menabung utk msa depan anak2
supaya x terjerat dgn pinjaman pelajaran..
tapi ada jugak ibu bapa yg nak anak mereka berusaha sendiri
belajar mcm mana jerit perih untuk menjadi seorang yg berjaya

bak kata tun mahathir
klu yg memberontak tu ada buat pinjaman..
pulangkan balik duit pinjaman
(sama mcm astro gak..klu x mampu nk byr jgn guna astro)
dlm kes ni x de saper yg memaksa atau di paksa utk memohon....

sepatutnya korang memberontak untuk hapuskan caj perkhidmatan
bukan hapuskan ptptn....

sekian,terima kasih...


p/s- tiada kaitan antara hidup atau mati sebarang pihak..


2 comments:

Mrs.Izi said...

interest tu yg melampau

ekinashikin said...

haah..tp nk sign kontrak tu derang da bg tau..tp nk buat cner..sign je lah..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

apa ada?

kisah ku (551) info (301) giveaway (232) free sample (77) hadiah GA (47) hiburan (28) giveaway aku a.k.a pinkbiru (22) review makanan (18) si budoy (17) kawan2ku (16) jalan2 (11) contest (10) raya 2012 (8) anak sedaraku (7) kesihatan (7) FM (5) iklan (5) tempahan (5) joint problem (4) plushie (4) sticker (4) tubuh (4) bunga telur felt (3) family (3) langsir (3) legoland (3) lutut problem (3) masterchef selebriti (3) pulau manukan (3) red velvet cake (3) the zon stulang (3) zalora (3) VCO catalyst (2) aip online survey (2) big bad wolf (2) buah zuriat (2) buang kulit mati kaki (2) cantik (2) danga bay (2) ikan bakar danga bay (2) insiden lahad datu (2) kacang pool haji (2) langkawi (2) loccitane (2) loyang pai (2) mini GA (2) new year (2) plain fox material (2) rempeyek (2) reward blog (2) runner (2) sabak awor (2) sakit gigi (2) BR1M (1) Hj Sharin Low Grand Restaurant BBU (1) Ipad 1 Malaysia (1) My Steamboat and Grill (1) P1 (1) a farmosa (1) aidil adha (1) air terjun gunung ledang (1) album bajet (1) astro e-billing; auto debit (1) baby foot (1) bamboo charcoal bread (1) bank islam (1) baskin robin (1) brown paper bag (1) bunga tisu (1) cake in jar (1) cameron (1) churp churp (1) cookies senang (1) digi (1) durian spring roll (1) epal pai (1) felt (1) felt brooch (1) flannel material (1) gadjet (1) gayang seafood restaurant (1) gift voucher (1) giv (1) hab pendidikan pagoh (1) haiwan (1) hotel patuh syariah (1) hutan bandar (1) hutang (1) ikan bakar pasar filipin (1) jerebu (1) kampung nelayan tun fuad stephen (1) karamel kukus (1) kfc am (1) kisah (1) krishna fish head curry house (1) kucing (1) kutu kucing (1) labu siam (1) laura ashley shopping beg (1) loan (1) lokan dan kelapa bakar (1) medan ikan bakar crystal bay (1) mekap mekap (1) melaka (1) menara taming sari (1) merokok (1) mimpi (1) movie (1) nasi lemak (1) ngaku chips (1) nuffnang (1) otak-otak (1) pakej photo album bajet (1) penuaan (1) pet world (1) petrosains (1) phewtick (1) pink ribbon (1) pixajoy (1) popcorn poco (1) popthesoda (1) prayforMH370 (1) pretzle mini (1) produk kaki (1) puasa (1) redeem punchtab (1) rumah terbalik (1) sate (1) sawah ring (1) serawa durian (1) simple pouch (1) sspn (1) tanjung emas (1) tanjung ketapang (1) tanjung leman (1) tripod (1) up (1) vaksin kucing (1) vernonchan.com (1) voltaren (1) wanitamelayu.com (1) western murah (1) zaman dulu (1) zoo melaka (1)

networkedblogs