KLIK KLIK

nuffnang

Thursday, May 17, 2012

Cuti Cuti Melaka last week



kami adek badek plan balik kg last week 12 may 2012
lama da x berkumpul ramai2...
bila balik rmi kepala kan
soi mcm2 idea la ada...
tp selaku ank sulung biasanya idea daku lah diterima pakai..heheheh
1st idea konon nk buat bbq
tapi mak kata...
x yah nk buat panggang2 tu
karang rentung je yg di bako
baik ko beli je ayam golek kat bwh tu 2 ekor..potong2 terus mkn
baru 16 hinggit sekor...
hah..amekaw..kan da kena bebel..

so kita tukar plan la...
jom g melaka..jln2...
okeh la sumer setuju...
balik kali ni best sbb ada hari ibu dgn besday ayah 13 may tu
makcik2 sumer tepon mak suh dtg rmh
tapi mak kata x jnji sbb anak2 dia sumer balik..hihi
smpi makcik2 kata
byk la ko dpt hadiah hari ibu ye kiah..
hihihihi...sbnrnya kami x de pon plan nk beli hadiah
sbb hari2 pon hari ibu...

ok..sabtu pagi...
masuk hiway pagoh je kuar kat ayer keroh
meh pegi zoo..lama x pegi...
parking pon da ok x mcm dulu...
tiket paking RM2 per entry...


tiket masuk zoo plak
dewasa RM10
kanak2 RM5


   




tekun tgk persembahan gajah ni
ada 3 ekor
nama dia maya,lili dgn jering
sumer diselamatkan sbb terkena jerat
ada bekas jerat kat kaki gajah tu...
kesian...tapi skrg da pulih balik...
sumer pndi2 lps kena latih..
phm arahan da... 

lps tu kita g a farmosa plak
pusing2 lma nk carik paking
rmi sgt org
dgn bas persiaran lagi...
last2 dpt gak la..kat blkg dataran pahlawan
cerewet sikit crik paking sbb ada si kecik zara tu..
klu sumer besar2..cnfm no hal la
boleh je menapak kan...
paking sini kena beli tiket paking ye 
kang x psl2 kena saman dgn perbandaran melaka plak
tu baru kira kenangan kan

bendera kuning tu kumpulan dri thailand...
dan kami pon menyibuk gak kat meriam tu
plan nk masuk muzium tpi da tutup
kecewa ensuami..kesian dia
ok..jnji nx time kita pegi muzium plak


cuma mak ayah daku ensuami uwa dgn zara je naik smpi ats
haiishhh...nk bwk berat bdn sendiri
plus dgn 6kg lebih si zara ni
bergilir2 tukar pendokong..
ummi dgn walid dia kat bwh mls nak naik..huhuhu





dah puas hati naik atas bukit  a farmosa tu
jom kita g menara taming sari plak...
dekat je..jln kaki..
dri jauh nmpk rmi org..


zara penat dah tertido kat walid dia..


ni lah menara tu...
nak naik...



yess..kami berjaya naik gak...
dpt tgk pemandangan dari atas ni...
pusing2..ada lah lebih kurang 7 minit gitu kot
kat atas..
okeh..tiket naik menara ni (utk yg ada mykad)
dewasa RM10
kanak2 RM5
warga emas RM8
kanak2 bwh 2 tahun free
masuk je entrance tu kena bergmbar dgn kamera derang
pastu time kuar kang klu rasa nk beli boleh la beli gmbr tu
harga RM50 dgn 1 gmbr besar dan 1 gmbr kecik yg diframekan
dan belakangnya ada magnet..


time utk mkn plak..
x mo pegi umbai...
kami pegi mkn kat medan ikan bakar yg kat crystal bay tu
masuk je kat pintu gerbang dia tu
pastu ikut signboard dia..heheheh
kami mkn kat kedai yg tepi sekali...
ikan bakar rose dan ali...

penaja mkn bersama..
bg dia enterframe la...


gmbr makanan xde..psl sumer da penat
da xde mood nk bergmbr da..hihi...
mkn je larat time ni


ni tiket paking kete
RM1 tpi puas hati sbb depa jaga paking ni...
takut de pecah kete plak...


ni lah bil keseluruhan mkn mlm tu...
puas hati la....harga pon berbaloi...
paling best sotong goreng tepung dia
yummy..yummy...
tepung dia best...


ok jom balik....
lalu jln lama ke muar
naik jmbatan ke 2 dekat..
smpi kat 1 trafik lite..mcm biasa jln...
tetiba je nmpk kete merah berdebu2..pastu berpusing2...
terus berenti kat tepi...
accident depan mata...takut...
wira dgn hilux..

firdaus ensuami dgn ayah pegi tgk..
sbb kami yg ada kat kwsan tu...
kete merah ni silap sbb dia belok kanan
padahal da ada signboard x boleh belok...
mgkin x biasa dgn jln ni atau x perasan
huhuhuhu....
1 mgsa ada dlm kete merah..
ensuami kata memula tgk ok
toleh lgi sekali mulut da kuar darah
mgkin rusuk dia patah atau de bleeding kat dlm...


bila ambulan sumer da dtg
kami pon balik la...
time tu bwk kete elok2..sopan je
ye lah sebab da nmpk accident dpn mata
takut....



3 comments:

Mrs.Izi said...

sakan jln2 ko yer.comeinya zara

ekinashikin said...

mna de sakannya..kejap je nih..
tapi mak aku kata da lebih 10000 langkah dia jlan..hahaha

PUANSTOBERI said...

Comeynya Zara..ngan rambut pacak dia. hihi..
Crystal bay tu kat mana? akak nati nak g melaka gak..nak terai lah. hihi :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

apa ada?

kisah ku (551) info (301) giveaway (232) free sample (77) hadiah GA (47) hiburan (28) giveaway aku a.k.a pinkbiru (22) review makanan (18) si budoy (17) kawan2ku (16) jalan2 (11) contest (10) raya 2012 (8) anak sedaraku (7) kesihatan (7) FM (5) iklan (5) tempahan (5) joint problem (4) plushie (4) sticker (4) tubuh (4) bunga telur felt (3) family (3) langsir (3) legoland (3) lutut problem (3) masterchef selebriti (3) pulau manukan (3) red velvet cake (3) the zon stulang (3) zalora (3) VCO catalyst (2) aip online survey (2) big bad wolf (2) buah zuriat (2) buang kulit mati kaki (2) cantik (2) danga bay (2) ikan bakar danga bay (2) insiden lahad datu (2) kacang pool haji (2) langkawi (2) loccitane (2) loyang pai (2) mini GA (2) new year (2) plain fox material (2) rempeyek (2) reward blog (2) runner (2) sabak awor (2) sakit gigi (2) BR1M (1) Hj Sharin Low Grand Restaurant BBU (1) Ipad 1 Malaysia (1) My Steamboat and Grill (1) P1 (1) a farmosa (1) aidil adha (1) air terjun gunung ledang (1) album bajet (1) astro e-billing; auto debit (1) baby foot (1) bamboo charcoal bread (1) bank islam (1) baskin robin (1) brown paper bag (1) bunga tisu (1) cake in jar (1) cameron (1) churp churp (1) cookies senang (1) digi (1) durian spring roll (1) epal pai (1) felt (1) felt brooch (1) flannel material (1) gadjet (1) gayang seafood restaurant (1) gift voucher (1) giv (1) hab pendidikan pagoh (1) haiwan (1) hotel patuh syariah (1) hutan bandar (1) hutang (1) ikan bakar pasar filipin (1) jerebu (1) kampung nelayan tun fuad stephen (1) karamel kukus (1) kfc am (1) kisah (1) krishna fish head curry house (1) kucing (1) kutu kucing (1) labu siam (1) laura ashley shopping beg (1) loan (1) lokan dan kelapa bakar (1) medan ikan bakar crystal bay (1) mekap mekap (1) melaka (1) menara taming sari (1) merokok (1) mimpi (1) movie (1) nasi lemak (1) ngaku chips (1) nuffnang (1) otak-otak (1) pakej photo album bajet (1) penuaan (1) pet world (1) petrosains (1) phewtick (1) pink ribbon (1) pixajoy (1) popcorn poco (1) popthesoda (1) prayforMH370 (1) pretzle mini (1) produk kaki (1) puasa (1) redeem punchtab (1) rumah terbalik (1) sate (1) sawah ring (1) serawa durian (1) simple pouch (1) sspn (1) tanjung emas (1) tanjung ketapang (1) tanjung leman (1) tripod (1) up (1) vaksin kucing (1) vernonchan.com (1) voltaren (1) wanitamelayu.com (1) western murah (1) zaman dulu (1) zoo melaka (1)

networkedblogs