KLIK KLIK

nuffnang

Tuesday, June 12, 2012

ceritera awal june 2012 - part I


haiishhh...mcm2 citer ada...
sepanjang daku x on9...awal bulan lalu..
(erkk..baru skrg nak hapdate..)
31 mei 2012 - dgn perjalanan dari jb-muar-ampang
1 jun 2012 - esoknya sambung lagi ampang-seri iskandar perak
2 jun 2012 - lps tu smbg lagi seri iskandar-cameron-sg koyan
3 jun 2012 -  sambung lagi sg koyan-raub-ampang-muar
4 jun 2012 - dan last sekali perjalanan muar-jb...
okeh selamat....

cerita catatan utk diri sndiri sbgi kenangan yg x tau indah ke pahit tah
perjalanan dari jb-muar-ampang sumer okeh..
xde masalah...

esoknya sambung lagi ampang-seri iskandar perak
daku ada booking home stay kat taman maju
kami mmg plan nk jln awal
tapi mna lah nk tau jem tgh jalan ke apa kan...
msa awal booking pon mmg owner home stay ni x mesra alam pon
mmg da cnfm nk booking
pastu asik la tanya jadik ke x
sbb dia kata ada org nk ddk klu x jadik
okeh la nk tutup mulut dia daku bank in 100 hinggit
so dia senyap..stop

pastu kami sepatutnya dtg awal tpi ada sebab2 x best tgh jln
kami smpi dlm 6.20 pm mcm tu
okeh masuk rmh sumer...
rumah tu ok lah jugak walaupon rsanya x padan dgn harga semalam dia
150 hinggit okeh..
mmg la katil sumer cukup
pastu toilet pon baru repair agaknya
agak2 kotor la kan..kami pon guna toilet satu lagi je...
pastu lantai mmg x mop la sbb hitam je tapak kaki..
warrghhhh.....rsa nk nanges pon ada..
da lah penat...kan
tapi x pe lah tabah kan hati je lah
harap2 esoknya urusan registration uwa selamat..

pagi2..dlm 7.30 kami da gerak pegi uitm seri iskandar
untuk uwa daftar..
tapi tepon dulu owner home stay bg tau nk kuar
tanya cner nk pas kunci dgn nk byr duit balance(walaupon hati x rela nk bg sbb x memuaskan pon)
boleh plak minah ni sound knp x ckp awal2 nk kuar pagi sbb dia stay kat ipoh
(dlm hati kata..org nk bt home stay ko pon nk buat..tapi hampeh..meroyan sendiri.apasal plak aku nk kena infm ko sumer bgi aktiviti aku...ko punya hal lah...mcm mna ;on nk ko amik kunci rmh ko)
tapi mls nk crik gado tmpt org kan....
xpe lah daku setle kan registration uwa dulu pastu bru call dia balik


 ruang tamu

 sumer bilik pon twin bed


 bilik air yg bru kena repair/renovate kot
kami guna yg belah kanan je
x koser nk kotorkan kaki atau pi bersihkan yg sebelah tu


ruang dapur yang ala ala...



alhamdulillah sumer selamat..
uwa register pon senang je
lepas angkat brg uwa masuk bilik je kuar makan plak
sbb program derang strt pukul 3pm..
pukul 12 daku tepon owner home stay sekali lagi
boleh plak dia jwb..xpe lah tgl je kunci kat pos box duit balance nti bank in je
(dlm hati kata lagi..smlm bkn men beria suh aku kuar cpt kata ada org nk masuk..hampeh kan)
ok lah mcm dia ckp daku tgl je la kunci tu...
pastu blah je...

otw nk balik tu kami plan nk singgah cameron
so lalu smpg pulai la...
mula2 jln ok je pastu jem yg teramat la plak...
kami stop jln2 dulu kat tringkap..
dgn harapan jem akan reda...
lepas jln2 soping2 sikit terus la jln balik..

 bkn sng nak bg zara tgk kamera...


mak pon kena pksa posing


ensuami dgn camera dia la..
bini dia tah mna2 bkn dia perasan pon..hihiihi.


sekali nasib malang gak...
bayang kan klu 2 jam jln 5 km je..
rasanya jln kaki pon laju lah...kete pon byk da berenti kat tepi2...
smpi kt satu selekoh tu
ada lah hilux yg sangat bodoh dah himpit kami..
bertarung gak la kan..tapi sbb dia besar so dia menang
dan daku doakan dia mati kena langgar sbb kurang ajar yg dia buat.,..
smpi daku terpksa mengalah nk masuk ke parit dan site mirror kete
adik iapr ku melecet..smpat lagi daku tumbuk kete dia 2x...lepas geram
so boleh bygkan betapa rapatnya dia kan...
klu x kelepet kan site mirror tu cnfm dah patah dia langgar...
masa tu tuhan je lah yg tau betapa menggigil badan ni tahan marah
kat tgn da pegang botol air nk baling kete dia...
smpi mak kat blkg kata "sudah la..jgn buat ni tmpt org"
siyes menggigil badan time tu menahan marah...
dan driver hilux tu melayu...ygx de adab sopan...
mcm terkilan sgt sesama bangsa pon boleh buat mcm tu..

ni lah kete yg jahat sgt tu..
percayalah..satu hari ko akn terima balasan lebih teruk dari ko buat aku...


lps dari insiden tu..terus kan jln lagi dlm jem2 tu
dah naik kematu da vontot time tu rsanya...
yelah bygkan je dari tringkap ke tanah rata baru la jem reda...
pastu berenti jap kat petronas...
jumpa la 1 family ni dari KL plan nk tido kat surau petronas tu
sbb dia kata dia dah naik atas tapi hotel sumer penuh..
nk balik jauh plak...
pastu kami teruskan perjalanan
kat situ plak ensuami salah jln pi ikut belah kiri..
patutnya terus je pi tapah...
tapi dah tersalah jln je lah..
tetiba smpi sg koyan...warghhh
lagi haru....smpi je dah tgh mlm kan...
membayangkan yang minyak kete tgl suku nk teruskan jln lagi 50km ke raub
kami decide tido dulu kat sg koyan tgu pagi petronas bukak utk isi myk..
kami pergi balai polis utk tumpang jap..
walau pon polis tu x mesra alam (pasal dia bru je pindah tmpt tu 3 hari)
kang tido tepi2 jln tu x tau selamat ke x kan...

dlm 10 minit kami kat area balai polis tu
tetiba ada kete masuk pagar balai polis
daku buat biasa je lah..
pastu dia tanya..ada mslh ke..
ensuami pon pi lah jumpa dia..(ye lah dah tmpt org..hormatla sikit kan)
last2 dia ajak g rumah dia..tido sana.,..
dia kata wife dia x de...anak2 dia je...
mengenangkan dlm kete ada zara
so kami pon setuju la
nama tuan rumah tu en mustafa..
sgt peramah dan baik hati..rupa2 dia seorang bapa tunggal
dia citer arwah wife dia meninggal dah 2 thun sbb breast cancer
citer punyer citer..
rupanya arwah wife dia ank sedara ketua kg daku
oooo...mcm kecik je dunia ni...

esok pagi2 kami siap2 la nk teruskan perjalanan balik
singgah petronas jap isi minyak
pastu nk teruskan jln ke raub masuk hiway bentong balik ke kl
smpi kat raub tetuba ada polis trafik suh ketepi..
rupanya menteri pelancongan dato ng yen yen buat acara berbasikal beramai2...
pastu teruskan lah perjalanan kami ke destinasi
alhamdulillah
kami smpi kl pukul 11 gitu...
pastu ada smbungan lagi..
next hapdate la...(x abis2 bateri lagi..jln selagi mampu)





tu lah corat coret awal june...



2 comments:

Mrs.Izi said...

mencabar sungguh

ekinashikin said...

tu la..sgt mencabar..
ko punyer citer waktu yg seakan sama pon mencabar..huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

apa ada?

kisah ku (551) info (301) giveaway (232) free sample (77) hadiah GA (47) hiburan (28) giveaway aku a.k.a pinkbiru (22) review makanan (18) si budoy (17) kawan2ku (16) jalan2 (11) contest (10) raya 2012 (8) anak sedaraku (7) kesihatan (7) FM (5) iklan (5) tempahan (5) joint problem (4) plushie (4) sticker (4) tubuh (4) bunga telur felt (3) family (3) langsir (3) legoland (3) lutut problem (3) masterchef selebriti (3) pulau manukan (3) red velvet cake (3) the zon stulang (3) zalora (3) VCO catalyst (2) aip online survey (2) big bad wolf (2) buah zuriat (2) buang kulit mati kaki (2) cantik (2) danga bay (2) ikan bakar danga bay (2) insiden lahad datu (2) kacang pool haji (2) langkawi (2) loccitane (2) loyang pai (2) mini GA (2) new year (2) plain fox material (2) rempeyek (2) reward blog (2) runner (2) sabak awor (2) sakit gigi (2) BR1M (1) Hj Sharin Low Grand Restaurant BBU (1) Ipad 1 Malaysia (1) My Steamboat and Grill (1) P1 (1) a farmosa (1) aidil adha (1) air terjun gunung ledang (1) album bajet (1) astro e-billing; auto debit (1) baby foot (1) bamboo charcoal bread (1) bank islam (1) baskin robin (1) brown paper bag (1) bunga tisu (1) cake in jar (1) cameron (1) churp churp (1) cookies senang (1) digi (1) durian spring roll (1) epal pai (1) felt (1) felt brooch (1) flannel material (1) gadjet (1) gayang seafood restaurant (1) gift voucher (1) giv (1) hab pendidikan pagoh (1) haiwan (1) hotel patuh syariah (1) hutan bandar (1) hutang (1) ikan bakar pasar filipin (1) jerebu (1) kampung nelayan tun fuad stephen (1) karamel kukus (1) kfc am (1) kisah (1) krishna fish head curry house (1) kucing (1) kutu kucing (1) labu siam (1) laura ashley shopping beg (1) loan (1) lokan dan kelapa bakar (1) medan ikan bakar crystal bay (1) mekap mekap (1) melaka (1) menara taming sari (1) merokok (1) mimpi (1) movie (1) nasi lemak (1) ngaku chips (1) nuffnang (1) otak-otak (1) pakej photo album bajet (1) penuaan (1) pet world (1) petrosains (1) phewtick (1) pink ribbon (1) pixajoy (1) popcorn poco (1) popthesoda (1) prayforMH370 (1) pretzle mini (1) produk kaki (1) puasa (1) redeem punchtab (1) rumah terbalik (1) sate (1) sawah ring (1) serawa durian (1) simple pouch (1) sspn (1) tanjung emas (1) tanjung ketapang (1) tanjung leman (1) tripod (1) up (1) vaksin kucing (1) vernonchan.com (1) voltaren (1) wanitamelayu.com (1) western murah (1) zaman dulu (1) zoo melaka (1)

networkedblogs