KLIK KLIK

nuffnang

Wednesday, July 4, 2012

peringatan - jangan memperlekehkan kaum hawa



ni entri bertanda seruan ye...
peringatan..hehehe
dan ini kisah benar...

hari tu daku ada keje sekejap kat comp ni
tapi utk 2 mgu je..
bukan x thn kerana keje..
tpi sbb management yg teruk sgt..
so daku decide nk berenti lps 2 mgu kje
bila yg lain2 tau daku nk berenti..
last2 yg lain pon ikut berenti...
ada yg cabut je..tanpa notis
tapi daku x pandai la nak men cabut2..
bg jugak la notis kan..
so tgl lah 3 org staf kat situ...

okeh balik citer asal..
ada staf kerani akaun ( ms.J ) yg tgh mengandung dah di berhentikan keje tgh bulan tu
kebetulan hri tu dia unpaid leave..x dtg kje
mlm tu ms.J dpt sms dri boss mengatakan yg dia da diberhentikan kje
dgn alasan masalah disiplin..
( x kan la cuti sbb nk g chk up kat kinik pon dikira mslh disiplin atau mslh kesihatan )
dan gji akan dibayar smpi hujung bulan ( sbb kene berenti tgh bulan )
ms.J ni dah kje sejak Nov 2011
dan waktu dia masuk kje dia mengandung nk masuk 5 bulan

kebarangkalian tinggi ms.J diberhentikan keje sbb boss tu x mo byr 2 bln gaji cuti bersalin
ms.J x puas hati la kan mcm kena aniaya je
so dia pon buat report kat pejabat buruh buat kes

lepas ms.J bersalin dtg lah asben ms.J on behalf nak amik last gaji kat opis 
time tu daku mmg saksi kejadian la ( kepochi kan )
pastu boss tu pon buat la 1 surat nk suruh asben ms.J sign mengatakan yg pihak ms.J x kan buat apa2 tuntutan lepas amik gaji terakhir
cnfm lah asben ms.J x mo sign..pastu ada lah sesi tegang2 urat sikit...
last2 asben ms.J x dpt amik last gaji tu sbb dia xmo sign surat 

18 hari lepas bersalin ( dlm pantang )
ms.J dtg opis tu nk amik gjai...da ada baby cnfm la nk guna duit byk kan
tgu 3 jam lebih baru la boss tu muncul
pastu dgr lagi citer karoot komedia dia tu pasal jatuh bgun sykt dia la lebih kurang sejam
pastu boss tu pon suh kerani dia buat surat dan mntak ms.J sign mengatakan dia xkan buat tuntutan lepas amik gaji terakhir tu...
siap bos tu ckp kira settle kat situ je lah..klu kes tu diteruskan dia xkn byr gaji yg last tu...
dlm keadaan terdesak (dlm pantang pastu tgu lama, nk guna duit lagi )
ms.J pon sign la dgn paksa rela sbb nk kan duit tu..

dan lepas beberpa bulan kes ni...
 pagi kes ni dibicarakan depan pegawai buruh antara ms.J dgn boss tu
dan alhamdulillah ms.J menang tuntutan dia dan boss tu kena byr la jugak kan 2 bulan gaji
pastu boss tu boleh gak dikenakan tindakan sbb suh ms.J sign surat tu walaupon bersaksi
tapi surat tu x legal pon sbb ms.J mmg layak mengikut syarat2 dlm akta
lebih teruk lagi boss tu boleh dikenakan tindakan sbb menganiaya wanita hamil..
untungnya jadik wanita kan...

raa nak tumbuk je boss tu...
geram sgt...daku pon x suka dgn cara dia tu
ckp dia je nak betul..piirahhh..



kesimpulannya...
jgn bagi diri kita ditindas loeh org mcm ni...
yg konon dia aniaya oleh pekerja sbb kuar masuk dan x keje kekal lama
hhhmmmm...sendiri pikir lah..knp pekerja kuar masuk...
kdg2 gaji tu walaupon x byk tpi hati senang bekerja dan dpt plak boss yg best (jgn plak pijak kepala dia)
mesti la happy je nk gi keje...
duit gaji yg sikit pon cukup je...sbb keje pn ikhlas hati



4 comments:

Nafisa81 said...

hehe..kalau tumbuk bos menang pulak nnt ...

teratai said...

Kena tahu hak kita baru boss x pijsk kepala kita. Bagus tindakan ms j tu.

Mrs.Izi said...

oo kes ari ye.padan muka bos ko tu hahaha

ekinashikin said...

Nafisa - tu la psl..tu yg rasa2 je mcm nk tumbuk...tpi kita bukan jahat dan busuk hati pekung mcm dia...

teratai - tu la kan..over confident je dia tu blh menang kes siap dtg lmbt lgi..

mrs izi - haah...ni bekas boss yg berlagak mcm best...hahahah..padan muka dia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

apa ada?

kisah ku (551) info (301) giveaway (232) free sample (77) hadiah GA (47) hiburan (28) giveaway aku a.k.a pinkbiru (22) review makanan (18) si budoy (17) kawan2ku (16) jalan2 (11) contest (10) raya 2012 (8) anak sedaraku (7) kesihatan (7) FM (5) iklan (5) tempahan (5) joint problem (4) plushie (4) sticker (4) tubuh (4) bunga telur felt (3) family (3) langsir (3) legoland (3) lutut problem (3) masterchef selebriti (3) pulau manukan (3) red velvet cake (3) the zon stulang (3) zalora (3) VCO catalyst (2) aip online survey (2) big bad wolf (2) buah zuriat (2) buang kulit mati kaki (2) cantik (2) danga bay (2) ikan bakar danga bay (2) insiden lahad datu (2) kacang pool haji (2) langkawi (2) loccitane (2) loyang pai (2) mini GA (2) new year (2) plain fox material (2) rempeyek (2) reward blog (2) runner (2) sabak awor (2) sakit gigi (2) BR1M (1) Hj Sharin Low Grand Restaurant BBU (1) Ipad 1 Malaysia (1) My Steamboat and Grill (1) P1 (1) a farmosa (1) aidil adha (1) air terjun gunung ledang (1) album bajet (1) astro e-billing; auto debit (1) baby foot (1) bamboo charcoal bread (1) bank islam (1) baskin robin (1) brown paper bag (1) bunga tisu (1) cake in jar (1) cameron (1) churp churp (1) cookies senang (1) digi (1) durian spring roll (1) epal pai (1) felt (1) felt brooch (1) flannel material (1) gadjet (1) gayang seafood restaurant (1) gift voucher (1) giv (1) hab pendidikan pagoh (1) haiwan (1) hotel patuh syariah (1) hutan bandar (1) hutang (1) ikan bakar pasar filipin (1) jerebu (1) kampung nelayan tun fuad stephen (1) karamel kukus (1) kfc am (1) kisah (1) krishna fish head curry house (1) kucing (1) kutu kucing (1) labu siam (1) laura ashley shopping beg (1) loan (1) lokan dan kelapa bakar (1) medan ikan bakar crystal bay (1) mekap mekap (1) melaka (1) menara taming sari (1) merokok (1) mimpi (1) movie (1) nasi lemak (1) ngaku chips (1) nuffnang (1) otak-otak (1) pakej photo album bajet (1) penuaan (1) pet world (1) petrosains (1) phewtick (1) pink ribbon (1) pixajoy (1) popcorn poco (1) popthesoda (1) prayforMH370 (1) pretzle mini (1) produk kaki (1) puasa (1) redeem punchtab (1) rumah terbalik (1) sate (1) sawah ring (1) serawa durian (1) simple pouch (1) sspn (1) tanjung emas (1) tanjung ketapang (1) tanjung leman (1) tripod (1) up (1) vaksin kucing (1) vernonchan.com (1) voltaren (1) wanitamelayu.com (1) western murah (1) zaman dulu (1) zoo melaka (1)

networkedblogs