KLIK KLIK

nuffnang

Saturday, June 30, 2012

coklat kah? duit kah?

~ happy weekend ~



time kecit2 dulu selalu kat kedai ada jual coklat ni kan...
skrg pon masih ada..
cuma mgkin rupa dia da lain la...
rasanya ramai suka guna coklat ni jadik bahan hantaran kan...
sbb murah dan cantik..hahahaha
rasanya..yang adooo
x de lah sedap mana pon..oppsss

picca ni snap kat giant tampoi
kat area gula2 asam2 yg jual timbang tu...ekekeke...




Friday, June 29, 2012

GiveAway Contest Gila Buasir Otak: Watak Kegemaran




invited dari owner blog..
merajinkan diri utk menjoin GA ni...
due 8 july 2012 12 mlm..


watak kegemaran : appa ( avatar )


giler kentang lah klu dpt peluk appa yg pluffy ni...pastu boleh g terbang sana sini...ngeeee



Jom tengok - Brave 3D


last week ensuami nak try tgk 3D plak...
layan je lah...
kali ni tgk citer brave...
pada daku x de la best sgt kot citer ni..
ke sbb daku x minat tgk katun2 ni...heeeee





saper yg gila tgk movie boleh la beli kupon ni kot
boleh tgk sampai lebam...hehehhee


Thursday, June 28, 2012

free - luggage tag


jom la apply...
nti boleh gantung kat bag...hahaha..
mcm jakun x...?
ada aku kesah????

klik SINI utk apply



sementara stok masih ada


Wednesday, June 27, 2012

tempahan rempeyek

dah nak dekat2 raya ni kan
aktiviti membuat kuih pon bermula lah...
last week kwn daku kat gelang patah pon da amik order utk tart nenas
daku dah beli dgn dia sejak thun lepas...
sekali beli 300-400 biji gitu...
mcm x caye je kan..dia pon terpranjat..hehehe
sebab daku dgn ensuami mmg suka mkn tart nenas
dan tart nenas dia jual mmg best
RM18.00/50 pcs...
ada org kata mcm mahal
tapi pada daku la kan..berbaloi dgn rasa dia...
( ada sesaper nak order gak..boleh jee..byr kos pos la klu luar johor yg jauh2 tu..hehehe )


okeh..smbg balik aktiviti last weekend
kat rumah mak..
tgh buat sample utk rempeyek..
sumer home made okeh...

bahan penting..
kacang tanah...



segala rempah2..tepung,santan kacau sekali



masuk sekali kacang tanah tu
maybe de org asing2 kan...
tapi style mak..campak je sekali dlm tu
bila masuk kat acuan tu baru agak2 kira la brp biji nk letak




sesi menggoreng rempeyek...




dan dah..siap packing dahhh...
dalam setiap botol ada 50pcs
RM18/botol
kalau ada yg nak order boleh jugak
email je kat ekinashikin@hotmail.com
order byk dpt la murah kan..hehehe



Tuesday, June 26, 2012

aktiviti last weekend - balik kampung


last week balik kampung
tapi bukan balik hari jumaat mcm biasa..
balik sabtu pagi2 lepas subuh...heeee
pasal mlm tu takut ensuami kena pagil keje tetiba..
so dapat la amik sample rempeyek sekali..
pastu ada gak bakal family ude ( adik no 2) dtg jumpa mak dgn ayah..
mcm biasa daku dgn ensuami jadik pemalu tetiba
kami berdua la tercongok kat dapur
siap2 kan apa yg patut nk hidangkan..
pastu kami berdua melantak la kat dapur..hahahah
( sehati sejiwa kan )

aktiviti sabtu lps tetamu balik
kami pegi giant muo jap
ude belanja mak ayah tv dgn dvd player baru...
haiissshhh...mak dpt la lyn citer philipines dgn nada cinta dgn tv beso..hahahaha

pastu hari ahad
daku berusaha siapkan bekas2 yg nk buat hantaran tu
ni kira recycle balik apa yg ada la..
just touch up2 sikit je
dgn bunga tisu tu la..sbb bunga hari tu pyer da cabut
so gnti bunga baru...

testing letak 
nk gali idea dlm kepala hotakkk....


pastu mak pon ada buat sample rempeyek
dpt la mengonyel sekali..heheheh





citer lebih dlm next entri la...




Saturday, June 23, 2012

Penjagaan Tunggul Tali Pusat Bayi

~happy weekend~



entri dari pama
teringat plak masa lap badan my niece zara petang2 time dlm pantang hari tu
pusat dia tanggal time daku nak tukar baju dia...
tu daku kira salah 1 valueable memory yg ssh nk dpt
sbb live depan mata...





Setelah bayi dilahirkan, penjagaan tunggul tali pusat perlu diberi perhatian utama oleh ibu bapa. Walaupun cara penjagaannya nampak mudah, tetapi jika tidak berhati-hati ia boleh mengundang bahaya.


Tali pusat atau umbilical cord adalah saluran kehidupan bagi janin semasa dalam kandungan. Tali pusat bayi baru lahir berwarna putih kebiru-biruan. Setelah bayi anda dilahirkan, doktor akan menyepit dan memotong tali pusat bayi anda. Di tempat tali pusat melekat ke perut, terdapat baki atau tunggul yang tertinggal sepanjang 2cm ke 3cm.



Tunggul tali pusat bayi anda akan gugur sendiri lebih kurang seminggu selepas kelahiran. Apabila dia dilahirkan doktor akan menyemat tunggul itu dengan penyepit plastik atau mengikatnya. Doktor anda akan menanggalkan ikatan tersebut selepas sehari dua, apabila tunggul itu kering dan tertutup.



Ia akan mengecut, menjadi hitam dan gugur dengan sendirinya. Dalam pada itu akan terdapat luka kecil yang akan pulih dan menjadi pusat bayi anda.



1. Kelengkapan mesti ada sebelum cuci baki tali pusat bayi.

• Bekas air
• Bebola kapas
• Alkohol
• Putik kapas
• Kain barut bayi
• Lampin pakai buang



2. Basuh tangan dengan air yang bersih sebelum memegang bayi. Anda juga perlu pastikan tangan sentiasa bersih selepas menukarkan lampin bayi.



3. Dengan menggunakan bebola kapas, tuangkan sedikit alkohol yang diberi oleh pihak hospital. Usapkan pada bagian pangkal tali pusat termasuk daerah sekitarnya dan lipatan-lipatan pusar dengan perlahan. Lakukan dua kali sehari.



4. Kemudian sapu pada pangkal tunggul tali pusat bayi anda. Pastikan sekeliling tali pusat disapu dengan cecair itu. Lakukan dengan perlahan. Sebelum itu, pastikan tali pusat bayi dalam keadaan kering jika anda baru sahaja memandikannya.



5. Anda juga boleh menggunakan putik kapas untuk meratakan antisepktik di sekeliling baki tali pusat bayi. Dalam pada itu jika baki tali pusat itu terkena air kencing atau najis, basuh dengan berhati-hati dengan pencuci bayi pH neutral. Ia untuk mengelak sebarang jangkitan kuman kepada baki tali pusat bayi anda.



6. Setelah selesai menyapu antiseptik, pastikan barut bayi tidak mengenai tali pusat. Juga pastikan keliling tunggul pusat sentiasa bersih dan kering sebelum memakai barut.



7. Begitu juga dengan penggunaan lampin pakai buang. Gunakan lampin khas untuk mengelak tali pusat bayi ditutup (Yang ada lengkukan dibahagian hadapan lampin). Juga jangan lupa selepas dimandi pastikan tali pusat dikeringkan dengan bebola kapas. Biarkan tali pusat kering seketika sebelum memakaikan lampin dan pakaian.



8. Pastikan tunggul tali pusat tidak ditutup rapat oleh barut bayi atau lampin pakai buang. Jika kawasan itu menjadi lembab, ia memudahkan berlaku jangkitan. Ia akan lebih cepat kering dan sembuh jika sering terkena udara.



9. Adik sudah siap! Pastikan pakaian si kecil longgar supaya tidak menganggu pengaliran udara di seliling tunggul tali pusat bayi.



Tanda-tanda tunggul tali pusat telah dijangkiti :

1. Deman panas,
2. Lesu
3. Tidak mahu menyusu susu ibu
4. Tunggul tali pusat di sekelilingnya menjadi bengkak, busuk atau bernanah.
* Segera dapatkan rawatan di klinik berdekatan.



Penulis pernah mendengar cerita daripada seorang teman mengenai seorang nenek telah mengunting tunggul tali pusat cucunya yang hampir tertanggal iaitu yang hanya tinggal selembar benang. Akibat tindakan itu menyebabkan pendarahan berlaku di bahagian tunggul tali pusat bayi itu. Ekoran dibiarkan berlarutan beberapa hari ia telah menyebabkan kematian kepada cucunya. Oleh itu, nasihat penulis dalam soal penjagaan tali pusat ini lakukan penuh berhati-hati supaya tiada sebarang jangkitan berlaku dan biarkan ia tertanggal sendiri kerana ia berkaitan dengan sistem saluran darah bayi itu.




Friday, June 22, 2012

pinkie plain fox plushie lagi



lagi dan lagi...ahaks...
hari tu buat yg request dari akaknya
yang ni request adiknya la plak...
buat kan lah jugak sbb nak g smbg belajar
nk buat bantal busuk baru la tu..heheheh


dah selamat pon di bawak tuannya..
gigih nk nyumbat dlm beg dia..hahhaaha
tah2 skrg bulu 2 pon da tanggal..kui kui kui...

material digunakan tetep sama mcm hari tu
kain felt untuk huruf tu
button
gam uhu
jarum benang
gunting



Thursday, June 21, 2012

jom tengok wayang..


lama betul x tgk wayang..
sepanjang kenal dgn ensuami dari lom kawen smpi dah kawen
boleh kira dgn jari la brp kali je g tgk wayang...
daku x minat sgt tgk wayang ni
contra dgn ensuami..ahahaha...sian...
daku rasa mcm terkongkong je kat dlm tu
klu tgk kat rmh boleh pause kejap..
pastu g dapur..g basuh baju..hahhaha
boleh meniarap..boleh baring kan..hehehhe

last week ensuami ajak g tgk wayang
so kita pegi aeon bukit indah la..ada tgv baru bukak..
klu dulu pegi aeon tebrau nak tgk wayang...
( klu la kat angsana ada tgv ke gsc ke..harus penuh tiap hari/minggu..ekekeke ) 

sampai kat aeon bukit indah..
kita gi tgk tiket dulu..time tu baru pukul 5pm mcm tu..
movie yg kami pilih MIB3
tapi pukul 8.45pm..
ensuami pilih beaniplex couple seat..
RM38/couple...
haishhh..terasa nak berbeanie2 plak..
lagi pon lama x tgk wayang kan..
layan je lah....




pastu gi lepak kat food court dulu..
harus beli buah berangan..hhahaha...

pastu nak masuk ensuami nk beli pop corn...
daku x minat lansung la..
setakat nk rasa boleh la..
( eh..eh...dtg nk mkn ke nk tgk movie?? )
pastu daku nmpk tin isi pop corn tu..
terus bisik kat ensuami..
"wahhh...mcm best je pop corn royale tu..."
( jakun sikit sbb da lama x tgk movie kan)
"awak nak???mesti nak tin je kan ( smbil senyum2 )...ok sya belanja"
yip yip hoorayyy... 
(rasa nk menari mcm pom pom girl smbil mata bersinar mcm mata sailor moon)
i love u la...
nasib baik dpt ensuami yg phm..hahahha
dapat tmbh koleksi tin..hehehe




lupa plak..
harga popcorn royale ni RM29/tin
lebih jimat klu beli combo...
RM49 utk 2 tin...


picca : tgv


couple seat beaniplex tu rupa camgini

picca ni dari gugel...



Wednesday, June 20, 2012

keychain dari pnstoberi


keychain selipar ni koleksi ke 2 keychain bentuk selipar yg
daku dpt dri GA kat blog..heeee
kali ni dpt dari pnstoberi
ni lah latest yang daku dpt klu join GA kat blog...
skrg xde mood nk buat entri klu join GA..
hehehehe...



rasa mau tampal magnet kat blkg selipar ni pastu jadik la FM kan
nak lekat kat esbox...
kekda jgn mrh ye..
sbb daku de perasaan nk derhaka kat keychain ni..
klu x buat camtu cnfm dia duk dlm kotak
klu jadik FM melekat gak kat esbox..hehehe


Tuesday, June 19, 2012

krr chicken run 2012

berlari dengan ayam???
nak...ada plak email invitation ni sangkut kat inbox...
mcm best..
sekali tgk tempat..kat kl la plak..
klu kat sini2 je..
mau gak heret ensuami berlari anak2 ayam..hehehe

pada sesaper nak join..
pi lah...x rugi pon...
tapi tmpt limited...chk info kat bawah ni ye...



JOIN NOW! Freebies* worth more than RM80 (Kenny's Quarter Meal Voucher, Exclusive RCR T-Shirt, Desa WaterPark Entrance Ticket & Goody Bag. 
*Terms & conditions apply. First come first basis only. 
For Q&A, kindly visit our Facebook Page here:www.facebook.com/krr.my/ 


Date: 8 July 2012, Sunday
Time: 7:00 am onwards
Venue: Desa WaterPark, Kuala Lumpur



Hurry! Closing Date: 1 July 2012. Limited to first 2,000 participants only. 



Do your part for charity by participating in ROASTERS Chicken Run'12.
As part of KRR Community Chest - I Love i.care campaign, KRR will contribute RM20 to charity for every signed-up runner. 



How to Participate

  1. Download your entry form here: (Individual Sign Up) (Group Sign Up)
  2. Submit the complete entry form to any of our restaurants from 4 June - 1 July 2012.




wahhh...ada goodies bag..
best..best..



TQ i Love JOHNSON'S® baby


semalam tgk fesbuk nmpk result TQ i Love JOHNSON'S® baby 
chk2 nama..eh..eh..sangkut plak rupanya kat no 63
weeee....suka lah...
tah mcm mna terjebak dgn contest ni...
rasanya hr tu depa buat status saper 100 yg komen terawal kot
kebetulan time tu tgh on9...
so kita pon 'mengomen' sama lah





tah apa hadiah misteri dia gaknya...


Monday, June 18, 2012

jom solek gaya korea


skrg ni demam musim korea kot...
sumer tgk citer korea...
fren kat fesbuk pon hapdate pasal citer korea....
tapi daku x minat pon...
setakat nk tgk gitu2 boleh la
tapi nk follow x la..
dulu time muda remaja ye lah kot
time tu citer korea pukul 7-8 mlm...
boleh gak layan....hehehhe

skrg melambak je kat youtube psl gaya pakaian korea la
solek la...(apehal nk men solek2 nih..huhu)
daku jumpa yg simple ni..
so sesajer nk tepek kat sini



try la..weeeeeeeeee


Saturday, June 16, 2012

Khasiat Buah Strawberri

~ happy weekend ~



Apa kehebatan buah Strawberry?
Dikenal dengan nama latin Fragaria rosaceae , buah Strawberry yang tumbuh menjalar ini kaya akan vitamin C, buah ini juga mengandung fitonutrient dan antioksidan yang memerangi radikal bebas. Unsur antioksidan inilah yang dipercaya memberikan warna merah pada buah Strawberry.Selain itu, buah Strawberry juga mengandung Vitamin K, mangan, Folic acid, potasium, Riboflavin, Vitamin B5, Vitamin B6, magnesium dan omega-3.[break]

Kebaikan Buah Strawberry
Dari segi kesihatan, kandungan nutrisi yang dimiliki Strawberry ini sangat baik untuk menyembuhkan beberapa jenis penyakit, di antaranya:
1. Arthritis
Dalam kes ini otot akan menjadi lemah, lebih kecil dan kering. Racun yang kemudian lebih mudah tersebar dan memenuhi ruangan pada otot. Dengan mengambil Strawberry secara teratur, unsur anti oksidan yang terkandung di dalamnya akan menekan bahaya penyempitan otot tersebut. Racun yang ada di dalam otot kemudian ditendang keluar dan perlahan-lahan otot kembali dapat bernafas dengan lega.
2. Kanser
Oleh kerana buah strawberri mengandung unsur anti oksidan sudah tentu buah ini dapat membantu memerangi dan mencegah perkembangan sel kanser.
3. Kesihatan mata
Usia dan nutrisi yang diambil oleh tubuh badan akan mempengaruhi kondisi kesihatan mata. Namun dengan adanya zat anti oksidan ini dapat memerangi radikal bebas, tentunya penuaan akan dapat dicegah.
4. Kerosakan Fungsi Otak
Makanan dan persekitaran membantu penyebaran radikal bebas yang mengancam tubuh, radikal bebas tidak hanya menyebabkan penuaan, namun ia juga mengancam fungsi otak. Namun dengan adanya vitamin C dan fitonutrient tadi hal tersebut dapat dicegah.
5. Tekanan darah tinggi
Strawberry mengandungi potasium dan zat besi yang tinggi, oleh itu ia sangat efektif menekan tekanan darah tinggi dan membuatnya lebih seimbang kembali.
6. Penyakit jantung
Kerana kandungan serat yang tinggi, folat, vitamin C dan anti oksidan, Strawberry sangat efektif mengurangkan kadar kolesterol di dalam tubuh, dan mencegah penyakit jantung.

sumber : ohbulan

Friday, June 15, 2012

Info tentang LEGOLAND Malaysia


kalau dulu daku hapdate pasal LEGOLAND nak start beroperasi akhir 2012
kali ni nak share lagi info pasal legoland ni akan dibuka 15 sept 2012
tiket atau annual pass da boleh beli
info boleh chk kat SINI
kalau nak tau pasal LEGOLAND full version boleh chk kat website dia

pada sesaper nak join as a team worker pon boleh chk info sekali kat website legoland
xpon klik je SINI
best je tagline dia
" Come work where WORK IS PLAY"

Activities
macam best je kan..
harga pass dia pon best..hehehe...


suatu ketika dulu..
sempat gak snap buat kenangan...
walau pon guna henpon ciken brand je..hehehe


 






sila tengok majalah 3 pada 16 jun 2012
ada citer pasal legoland jugak...


avatar - the last airbender



layan x citer ni..
daku layan la jugak tapi xde la giler2 kan...
yang ni ensuami yang beli rege RM60++ (x igt brp harga sbnr)
kalau yg ori lagi mahal kan..huhuhu

complete set..x silap ada 21 cd...
aarrggghhh..berhari nak layan bgi abis
smpi x dpt tgk citer lain klu ensuami ada...
da abis tgk sumer..
repeat tgk balik yang lain2 plak...
haiisshhh....skrg ni ok da la
sbb da bagi can tgk repeat smpi lebam...


teringat citer sailor moon
"dengan kuasa bulan dpt menghukum mu"
( betul ke ayat tu..igt2 lupa lah )


Thursday, June 14, 2012

cake in jar atau kek dalam botol?


ni buah tgn dari kuarga perantin smlm kat dewan jubli intan jb
adik sara(ex opismate) yang kawen
da 2 org adik dia kawen..turn dia tah bila
alahai sara..lom jodoh ko lagi..
sabar2 la ye...
tapi kena langkah bendul tu blh mntak yg best2 x?hihihihi....
paling krg pon cincin sebentuk..
ok lah tu kan..hehehe
buat pengarang jantung...



ni lah cake in jar...tu bhsa omputih
mcm eksklusif sikit la kot namanya...
klu bhsa melayunya 
kek dalam botol..
bukan anu dlm botol nye..hihihii...

skrg rmi da kot org buat gift mcm ni...
cantik la plak...
rege pon boleh thn...
daku gugel2..ada yg amik 7 hinggit/botol..
pitammm.....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

apa ada?

kisah ku (551) info (301) giveaway (232) free sample (77) hadiah GA (47) hiburan (28) giveaway aku a.k.a pinkbiru (22) review makanan (18) si budoy (17) kawan2ku (16) jalan2 (11) contest (10) raya 2012 (8) anak sedaraku (7) kesihatan (7) FM (5) iklan (5) tempahan (5) joint problem (4) plushie (4) sticker (4) tubuh (4) bunga telur felt (3) family (3) langsir (3) legoland (3) lutut problem (3) masterchef selebriti (3) pulau manukan (3) red velvet cake (3) the zon stulang (3) zalora (3) VCO catalyst (2) aip online survey (2) big bad wolf (2) buah zuriat (2) buang kulit mati kaki (2) cantik (2) danga bay (2) ikan bakar danga bay (2) insiden lahad datu (2) kacang pool haji (2) langkawi (2) loccitane (2) loyang pai (2) mini GA (2) new year (2) plain fox material (2) rempeyek (2) reward blog (2) runner (2) sabak awor (2) sakit gigi (2) BR1M (1) Hj Sharin Low Grand Restaurant BBU (1) Ipad 1 Malaysia (1) My Steamboat and Grill (1) P1 (1) a farmosa (1) aidil adha (1) air terjun gunung ledang (1) album bajet (1) astro e-billing; auto debit (1) baby foot (1) bamboo charcoal bread (1) bank islam (1) baskin robin (1) brown paper bag (1) bunga tisu (1) cake in jar (1) cameron (1) churp churp (1) cookies senang (1) digi (1) durian spring roll (1) epal pai (1) felt (1) felt brooch (1) flannel material (1) gadjet (1) gayang seafood restaurant (1) gift voucher (1) giv (1) hab pendidikan pagoh (1) haiwan (1) hotel patuh syariah (1) hutan bandar (1) hutang (1) ikan bakar pasar filipin (1) jerebu (1) kampung nelayan tun fuad stephen (1) karamel kukus (1) kfc am (1) kisah (1) krishna fish head curry house (1) kucing (1) kutu kucing (1) labu siam (1) laura ashley shopping beg (1) loan (1) lokan dan kelapa bakar (1) medan ikan bakar crystal bay (1) mekap mekap (1) melaka (1) menara taming sari (1) merokok (1) mimpi (1) movie (1) nasi lemak (1) ngaku chips (1) nuffnang (1) otak-otak (1) pakej photo album bajet (1) penuaan (1) pet world (1) petrosains (1) phewtick (1) pink ribbon (1) pixajoy (1) popcorn poco (1) popthesoda (1) prayforMH370 (1) pretzle mini (1) produk kaki (1) puasa (1) redeem punchtab (1) rumah terbalik (1) sate (1) sawah ring (1) serawa durian (1) simple pouch (1) sspn (1) tanjung emas (1) tanjung ketapang (1) tanjung leman (1) tripod (1) up (1) vaksin kucing (1) vernonchan.com (1) voltaren (1) wanitamelayu.com (1) western murah (1) zaman dulu (1) zoo melaka (1)

networkedblogs