KLIK KLIK

nuffnang

Tuesday, July 31, 2012

free sample - johnson's baby powder




last week sampai bedak baby nih...
terpikir2 dri saper erk
sbb kat envelop atau dlm envelop xde acknowledge dari saper
confius gak...
hari tu ada cosmoderm pm kat fb mntak details sbb nk hntr gift jugak
cosmoderm kata utk yg terpilih "like" fesbuk derang...
tpi klu cosmoderm hntr xkan nak sapot brg johnson plak kan...?
mestilah nk promo brg derang..
apa brg hntr gift brg company lain..hihihi

pikir2 la balik...
tgk msg kat fesbuk yg lama2...
baru teringat ada join yg 100 terawal contest kat fesbuk johnson & johnson
caner boleh lupa..
padahal ada hapdate b4 nih...
haiishhh..nasib baik derang yg x lupa hntr free gift derang..
tu la..mkn semut byk kot



tgu yg cosmoderm pyer plak apa yg derang hntr..


Monday, July 30, 2012

Ditipu beli baju kurung di Facebook



x suka tau mcm ni..
org meniaga derang nk men tipu2...
jahat sungguh...tgu je lah balasan dari Allah...



PADANG BESAR – Impian lima rakan sekerja untuk melaram baju kurung baharu yang didakwa dibeli melalui sebuah kedai pakaian di laman sosial, Facebook bagi menyambut Aidilfitri nanti berkecai setelah pakaian yang dipesan tidak diterima.
Kesemua mereka bertugas di sebuah institut pengajian tinggi di sini kerugian RM520 berikutan 10 pasang baju kurung yang dipesan itu tidak diterima selepas membuat bayaran pada 19 Julai lalu.
Seorang mangsa, Nohasihida Mat Yazid, 26, berkata, pengendali kedai laman sosial tersebut didakwa telah menutup akaun Facebook tersebut selepas dua hari membuat bayaran.
“Kami amat terkilan dengan taktik pengendali laman Facebook itu yang mengambil kesempatan sempena hari raya ini untuk menipu orang ramai dan hasrat kami untuk membeli baju raya tidak kesampaian,” katanya di sini semalam.
Menurut Nohashida, dia tertarik untuk membeli baju kurung di laman pengendali tersebut ekoran harga yang ditawarkan murah berbanding kedai lain dan pakaian yang ditonjolkan itu cantik serta mempunyai ciri serba moden berlabuci.
“Harga baju kurung yang dijual di kedai pengendali laman sosial itu sekitar RM90 sepasang, jimat RM100 dari kedai di luar dan apabila kita membeli dalam kuantiti lebih 10 pasang, kedai tersebut menurunkan harga kepada RM50 sepasang,” ujarnya.
sumber: kosmo


Friday, July 27, 2012

sesak di pasar ramadhan


~ happy weekend ~


suka x g pasar ramadhan?
daku ikut mood..
tapi kekadang malas nk pegi...
siyes sesak betul..

  
picca ni sekadar hiasan
sumber dari gugel


awal2 pose hr tu kan weekend
so ada lah jengah jugak pasar ramadhan kat taman dahlia
selalu g nek motor je dgn ensuami
pernah jugak kami jln kaki je tau
lagi pon dekat je
bajet jln2 dpt lah bersenam gitu..
pastu rasa mcm time bercinta lah kan...
sambil jln2 kaki lalu bwh pokok besar2 tepi jalan yg bunga kaler pink gugur
bajet bunga sakura lah...wakakaka
bezanya klu bercinta jln sebelah2
klu skrg berjln kekadang tercicir kita kat blkg
xpon sebaliknya...hihi
tpi x de lah selalu gitu...kekadang je...jln terlaju..x sengaja...hihi

sampai kat pasar ramadhan dah penat..heee
 pastu tahun ni rasanya sesak sgt..
tetiba je rmi org rasanya...
mgkin sbb waktu tu weekend kan...
org sumer cuti
so masing2 excited la nk pegi pasar ramadhan
tapi dgn sesak yg melampau mcm tu
smpi x nmpk apa yg kedai2 ni jual...
klu stop je jln cnfm jem la tmpt tu
agaknya klu tgk dri jauh mesti mcm semut bergerak...
ckp dgn ensuami..
ni bukan pasar ramadhan
ni pasar gesel...
abih da bergesel2...eeee...x suka lah...



masak sendiri lagi best..jimat dan cnfm bersih
tapi kekadang tekak je gatal nk mkn masakan org lain..

sample body natur dtg lagi

hapdate:
 1- dah sent to atieameera
1 - available




entri sebelumnya kat SINI
tetiba only beauty nk bg 2 kali plak...
dtg lagi kali kedua
kira dah ada 2 lah menda ni...
daku pon x guna...
sbb sebelum ni pernah beli trial pack dia
tu pon guna sekali je..
pastu terperuk dlm laci..heeee

kot2 ada sesaper nk try
boleh email daku ekinashikin@hotmail.com
letak subject sample body natur
kot2 masuk spam ke kan
at least nmpk lah...
each pack tu kan ada 2 pcs dlm tu..
kira sapa cepat dia dpt la ye...
tapi kena tgu lah daku beli setem dulu...
pasal stok setem abih...
gara2 pos borang peraduan dutch lady..heehehe...
kot2 ada rezki ke...dri terbuang je kotak susu tu..
amik bar kod je pon...



SALAM RAMADHAN GIVEAWAY



ni rasanya kali kedua daku join GA dri blog kak liza
selalu jenguk blog kak liza carik resepi...
al maklum..x berapa tau nk men masak2..hehehehe..

klik SINI klu nk join sama
due 31/7/2012



Thursday, July 26, 2012

misi mencari talam keladi




lama da rasa nk mkn talam keladi ni
dah berbulan da rasanya...
crik2 kat pasar mlm pon x de org jual..hehehe
kisahnya psl terasa sedap time g kenduri kawen hri tu
bajet boleh dpt yg rsa sama lah kan...hihi

dpt lah jugak beli..
ensuami beli smpi 2 hinggit
jadiknya 6pcs lah..
tp xdelah besor mna pon kuihnya...
sekali rasa...
alaaaaa...rsa masin manis je plak...
xde rsa keladi pon....sigh


alhamdulillah..rezki lagi



alhamdulillah...( happy sbgi bini pekerja gomen )
dapat duit raya..boleh la beli baju raya mgu depan ye yang...
x pon kita soping time balik raya sabah nti....hehehe




siyes..kami belum beli baju raya..
aaauuwww....


Wednesday, July 25, 2012

free - garnier trial pack & moisturizing day cream


smlm tgh lepak2 tgh hari...
tok tok tok...ehhh..bukan men kuat lagi  pintu kena ketuk
rasa mcm nak roboh
klu tgh tido time tu cnfm la terjaga...
smgt betul pengetuk ni...
mcm biasa daku mesti jerit dari dlm la kan...
nk tanya saper..takut gak ..risau skrg ni mcm2 la cara org nk masuk rumah
dia kata kurier...
terus terlintas dlm kepala hotak time...
kurier apa erk?
daku x pesan brg..dari mana plak?
menang contest pon x de...

msa tgh sign2 form dia tu..
mamat tu kata dari loreal...
siyes mcm confius gak...apa dpt dari loreal erk...
x puas hati terus bukak la...
skli tgk de brg2 garnier...
oooo...ni sumer pasal daku join sinar cahayaku hari tu kat fesbuk
x tau la plak dpt brg garnier ni...
suka..suka...





cekelat lagi



haiishhh...bulan2 pose ni citer mknan lagi...
ni citer rembatan coklat lagi dan lagi kat thezon stulang...
buat stok..
rasanya smpi raya pon lom tentu abis lagi ni...
almaklum lah skrg kami on diet..
alhamdulillah..nk sebulan dah...
so skrg apa2 mknan yg nk di beli tgk dulu kalorinya mcm mana...
hehehe..harap2 berterusan lah mcm ni kan...
rasa sihat je..insyallah...


mcm biasa belian msti x lebih 50 hinggit...
hari tu twix de promo buy 1 free 1...
kali ni x de dah..kena lah beli harga asal dia..
ensuami beli lah jugak..
mengelak rasa kempunan tu..hehehe
sanggup dia melepas kan coklat feveret kisses dia
yang milkway tu x pernah try...
sbb tgh promo buy 1 free 1 ( dgn harapan dia sedap )
try la beli...
dan...sedap jugak...hihihi...
ok lah tu...buat2 pemanis mulut...
tapi baik lagi mkn kurma...kannn...



kurma 1 kotak ni da nk abis..
ensuami kata daku mkn kurma mcm mkn popcorn...
da suka...achener nya...kannn


Tuesday, July 24, 2012

free sample - maggi


wahhh...hebat betul packaging dia
rasa mcm di hargai je jadik pengguna atau pembeli maggi ni...
ni lah hasil request sample kat facebook maggi hari tu
utk 3000 yg pertama...
dapat la 2 bungkus maggi...
ok la tu kan...
tapi daku dgn ensuami pon request sama..
so dapat la 4 bungkus...hihi
saper nk bg free kan...


sajian kebahagiaan...
boleh buat sahur kot2 nti time emergency..hihi
feveret ensuami..maggi goreng..
apa2 brand pon suka


my sis pon request hntr alamat kampong
mak btau da smpi pastu siap ckp kotak bukan men besor lgi..
ada 2 je maggi nya..
ok la tu mak..
free je pon x yah bayor..hihihih

doa & petua mendapatkan zuriat



ni info yg daku baru tau.. (haiisshhh...lambat plak tau nya)
selain dari cuba buah zuriat,pati delima dan produk2 sampingan yg lain..
x boleh nk berserah je..
kena usaha jugak kan...




Ya Musawwir
.”Ya Musawwir!” sekiranya seorang isteri yang sudah lama belum mempunyai anak, maka cubalah ikhtiar ini dengan berpuasa selama 7 hari dari hari Ahad hingga Sabtu. Di waktu hendak berbuka puasa, ambil segelas air & dibacakan “Ya Musawwir” sebanyak 21 x, kemudian diminum air tersebut untuk berbuka puasa. Bagi sang suami, hendaklah berbuat perkara yang sama tetapi hanya dengan berpuasa selama 3 hari. Kemudian pada waktu hendak berjimak, bacalah zikir ini sebanyak 10 x, InsyaAllah akan dikurniakan anak yang soleh.

note: dlm bulan ramadhan ni x salah klu kita buat jugak kan...
nti abis ramadhan kita buat puasa sunat plak..



pastu jalan2 kat belog cik kema jumpa gak info yg cik kema hapdate ttg petua untuk dapatkan zuriat gak...
yang mana cik kema sendiri pon dpt info dari usaha untuk zuriat



1. Suami isteri ambil kurma segenggam sorang. kurma dikisar bersama susu kambing..masing-masing pakat minum air tadi sama banyak..buat sekali je seumur hidup.


2. Minum susu kambing, makan kurma 7 biji setiap hari.


3. Amalkan membaca surah Maryam ayat 1-12 setiap hari.






Saturday, July 21, 2012

selamat bertunang huda & fauzi


last week daku balik kg awal..
drive sorg2 jb-pagoh bawak la kete slow2 
layan jiwa lah drive sorg2..hahaha
otw tu byk lori eksiden kat tepi2...
haiishhh...maybe driver ngantuk kot...


ok la...huda ( my sis ) tunang 14 july 2012
sumer buat simple2 je...
buat sendiri...dari hantaran smpi la ke masak2...
hantaran men letak2 je...
huda ni jenis x cerewet pon...
x mcm ummi si zara..hehehehe


bakal mak mertua huda
family pihak lelaki dari felda palong..
gmbr ni aksi lakon semula sbnrnya..
sarung yg betul2 kat depan tgh org rmi...heheheh



oppsss...kawasan ni daku la yg buat
kecik je pon kwsn ni...men gantung2 kain letak bunga letak kusi
pastu lekat kan je yg bulat2 kat belakang tu..
ikut je lah apa idea yg terlintas kat kepala hotak time tu...



hantaran dari belah laki & pompuan
pak ngah jadik wakil pihak pompuan


zara bam bam...



sebahagian dari family kami..
iiskkhh...sibuk plak selipar jepun tu kat depan..


hari tu kan ada buat stiker zara kan
dah selamat pon..
b4 majlis tunang tu ada buat kenduri doa selamat & kenduri arwah
stiker zara lekat kat bekas bulat ni
dlm tu wajik mak buat sendiri...



pssttt..nk men teka teka lagi x?
next entry la ye..hihi

gangguan bekalan air...

alaaa....
turun2 semalam..
pastu kat tangga depan posbox tu ada plak tampal mende alah ni
notis gangguan bekalan air....
klu ikut notis tu siang je
pukul 10am sampai 5pm je
pastu akan ada balik 
kecoh tul klu xde..cner nk masak buka pose...
cnfm g bazar ramadhan ni..hihihihi

tapi bagus gak derang cuci bagi bersih..hihi
tapi pada daku klu xde elektrik ok sikit la..
klu x de air ssh la nk beristinjak..huhuhuhu...
harus lah g kuar jln2 ni..hihihihi



smlm lalu tapak bazar ramadhan
semangat betul..
igt da x boleh lalu
mana tau derang da tutup jln tu utk pasang payung ke khemah ke
tapi xde pon..lengang je...boleh lalu mcm biasa
sbnrnya lalu pon sbb nk g kedai jahit situ
nk beli benang jahit langsir..hehehe
pastu kepochi la skli...tgk kawasan tu


Friday, July 20, 2012

selamat berpuasa 2012


semalam da ada pengumumam berpuasa kat tv kan...
beria2 mendengornya..
mcm zaman kanak2 dulu...
sgt teruja klu nmpk "atok" tu kat tv
cnfm lah melopong mulut nk dengor dia umumkan pose ke raya...

alhamdulillah
tahun ni diberi kesempatan nak berposer lagi...



نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى

Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.


selamat berpuasa
semoga mendapat kerberkatan dariNya



Thursday, July 19, 2012

Ijazah palsu: Ciri keselamatan ijazah dikaji



hari tu kan kecoh pasal ijazah palsu yg boleh beli je kan...
agak x best la kan
kita belajar mcm nk botak kepala
lebam biji mata jadik mata panda
derang beli je nak dptkan benda yg sama kita dpt tanpa berusaha
itu lah kuasa wang ringgit...
tapi sebenarnya pengalaman dan ilmu yg kita dpt tu lebih berharga
kan..kan..kan...



sumber berita dari kosmo

Ijazah palsu: Ciri keselamatan ijazah dikaji

01/07/2012 8:59pm

JOHOR BAHRU — Kementerian Pengajian Tinggi akan mengkaji ciri keselamatan pengeluaran ijazah bagi menangani kegiatan penjualan ijazah palsu di negara ini.
Menteri berkenaan, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, kementerian juga akan melihat ciri keselamatan yang digunapakai negara lain bagi mengatasi kes seumpama itu.
"Berbanding sijil kelahiran yang mempunyai ciri-ciri serupa, pengeluaran ijazah oleh setiap universiti di negara ini berbeza-beza. Orang ramai tidak tahu sama ada ia tulen atau sebaliknya,” katanya.
Sebuah akhbar hari ini melaporkan kegiatan satu sindiket yang menawarkan ijazah palsu menggunakan nama Universiti Sains Malaysia (USM) menerusi laman web pada harga mencecah RM5,000.— BERNAMA


** dulu time keje astro ada lah sorang hamba Allah ni
dia citer dia masuk kje astro guna cert tipu gak
dia edit diploma kawan dia utk kje..kekonon dia ada diploma lah
cert asal dia kata dah hilang time interbiu dan di sahkan dgn adanya report polis
x kisah la alasan dia hilang kena curik ke rumah terbakar ke
jnji ada report polis dia kata...
dan akhirnya dia berjaya lah dpt kje kan..
waktu daku resign dulu dia masih lagi kje astro
skrg x tau la kje lagi ke x**

terpikir gak hasil duit gaji tu bg family mkn
cner erk...mmg la halal lgi pon dia buat kje mcm org lain gak
cuma tang dia masuk guna cert tipu tu tpi keadaan memaksa supaya dia buat mcm tu
klu guna spm je + experience cnfm gaji ciput la...
hhhmmm...saper la daku nk citer bab agama hukum hakam ni...
wallahhualam...



nama tumbuhan ni tipuana tipu
sumber : google



Wednesday, July 18, 2012

shopping online zalora lagi


lagi dan lagii...heheheh
ni lah padahnya klu soping on9...
mcm kena sawan...
hari tu beli sandal...ni beli lagi...
sawan ke apa???
ni lah pengaruh iklan...(x pasal2 iklan plak salah)
tapi daku klu membeli cnfm kaji abis abisan dulu...pastu baru proceed...
tang ada diskaun laju lah...(tah2 org yg jual pon untung ganda2)
aargghh...jnji daku rasa berbaloi dgn harga...
derang nak tipu pon...dosa derang..hehehe



sandal lagi...sila telengkan kepala...
harga asal RM19.90 lepas diskaun jadik RM10.22
mcm boleh je beli kat pasar malam.. kan...
gatal gak nk beli on9...
dah sampai da....dah melaram pon gi mydin crik brg2 jahit...
komen: selesa tau....


ada satu citer psl sandal ni...
daku amik sendiri dari staff gdex yg duk area rumah daku..
sbb tgu2 gdex x mo hntr..hangin kan...
daku tgk status parcel ni smpi hub jb 2/7/2012
ok..dah bajet2..paling lmbt 2 hari lepas tu smpi la kan...
sekali tgu2 smpi 5/7 x smpi2 gak...
x puas hati call gdex bg consignment no...
pastu dia return call bgtau yg parcel tu mmg ada kat opis
tapi de prob kat operation so x lah tersend out...
bual2 dgn staf tu rupanya dia duk area rmh daku gak...
so terus lah tergatal mulut tanya...
boleh x dia bwk balik parcel tu then daku amik direct dri dia
so da deal2....zaaaazssssss....senang je..
merempit jap gi blok dia amik parcel tu...
settle..hehehehe


ni dah kali ke2 daku soping on9 dari zalora
kali ni guna voucher code diskaun RM30
yg 1st time tu diskaun RM20

total kena bayar RM31.70 instead RM61.70



ada satu lagi...hari tu zalora call tpi daku x sempat jwb
pastu dia pon sent email
bg tau stock towel yg daku order x de..
so dia nk masukkan balik credit store RM26.90 klu daku agree utk repurchse item lain
( ikut harga asal towel )
maksudnya dia x kan refund balik lah amount tu kan...
so daku agree je lah..
xmo gado2...dah derang x de stok..
xkan nk pksa plak kan...
klu nak di ikutkan harga towel yg daku byr tu cuma RM13.82 je sbb da ada diskaun
tapi derang credit kan balik amount asal...
so untung lah kann..kannn...


sandal satu lagi da smpi isnin hr tu...
( tapi yg ni utk my sis )
try pki..hihi..selesa gak..(tapi bkn kita punya kan)
future akan ada belian ke3 plak...
sbb nak guna store credit tu..kih kih kih...

klu tgk kat wall fesbuk zalora tu
kdg2 ada je complaint dari customer yg kata shipping x smpi2
walau da setengah bulan order....
setakat ni xde plak daku bermasalah gini
kat setiap item yg kita nk beli..dia akan hapdate
samaada item tu akn smpi the next day atau dalam 14 hari
kira 14 hari bekerja lah...secara kasar setengah bulan lah kan...
tapi klu sekali daku terkena...
cnfm tobat dah x mo beli lagik...huhuhuhu



Tuesday, July 17, 2012

Dato’ Fazley Yaakob - Juara MasterChef Selebriti Malaysia

 PhotobucketPhotobucket

tahniah...!

akhirnya Dato’ Fazley Yaakob jadi juara MasterChef Selebriti Malaysia yang pertama. 
berminggu2 daku follow masterchef ni
suka benor tgk derang masak2..
lawan plak dgn angah..dua2 pon terer masak rupanya...
caya lah....
dapat lah derang kumpul dana untuk badan kebajikan masing2...
pastu bolehlah kuar kan buku resepi kan...






covered button

ni sambungan pasal projek jahit langsir hari tu
kena ada button kat langsir tu kan..
daku guna covered button jenis ni la...
senang dan simple je..
x lah sarat barat sgt...


yang ni starter pack dia
dlm tu ada la alat2 dia nk tenggelamkan button tu
seronok buat..sbb senang..hehehe


ni daku beli refill dia
ada 21 pcs dlm tu
harga untuk each pack ni RM5 


klu x phm bhsa jepun sila lah ikut cara2 kat bwh ni
cner nk buat button ni
klu x phm pon x de masalah gak
sbb kita tgk picca dia pon da tau cner nk buat...
follow je lah
apa susah kan....




ni lah hasil yg daku buat...


nak daku belikan pon bulih
tapi kena tgu daku g kedai tu lagi ye...hehehe


Wednesday, July 11, 2012

Berpada-pada makan durian

entri ni auto publish sbb daku nak balik kg daaaa..
bubye..kang x balik awal2 mak majuk...
ensuami bujang la smpi jumaat ptg..
lps kje baru balik kg...
balik awal sikit psl adik nk tunang pastu byk lak menda2 nk buat..
dgn kenduri kat rumah lain
yang kenduri kat surau lain...
mau patah pinggang mak ayah buat keje xde org tolong
tolong sibuk ada lah...
dah balik nti hapdate lagi ye...


balik kg ni kot2 ada musim durian..
boleh la makan durian...
pastu share info bwh ni beramai2..
utk diri sendiri gak...weee..
.
.
.
.
.
.
“Boleh ke makan durian? Tak tinggi kolesterol ke?” 
Sebenarnya, tidak salah makan durian cuma perlu berpada-pada. Seperti saya juga, ketika mula mengenali durian, saya berasa buah ini mempunyai banyak keburukan terutama baunya, walhal, ia mempunyai banyak kebaikan. 

Justeru, saya ingin berkongsi beberapa fakta mengenai durian yang digelar raja kepada segala buah ini.



10 fakta menarik mengenai durian: 

1. Tinggi kalori? Ramai yang menganggap durian mempunyai kandungan kalori (kcal) yang tinggi dan menggemukkan. Tahukah anda, seulas durian hanya mempunyai 50 kcal? Bagi saya, kandungan kalori itu tidak begitu tinggi. 

2. Tinggi kolesterol? Durian atau sebarang jenis buah sekali pun tidak mengandungi kolesterol. Kolesterol cuma datang daripada sumber haiwan dan bukannya tumbuhan. 

3. Tiada nilai nutrisi? Durian kaya dengan pelbagai vitamin dan mineral seperti antioksidan vitamin C, B kompleks dan potassium (penting untuk kawalan bendalir badan, mengawal denyutan jantung dan tekanan darah). Durian juga mengandungi kalsium dan fosforus. 

4. Tinggi lemak? Satu ulas durian mempunyai satu hingga dua gram lemak dan ia bukan lemak tepu. 

5. Tinggi gula? Satu ulas durian mempunyai kira-kira 10 gram gula. Masih tinggi? Itu bergantung kepada jumlah kuantiti pengambilan anda. Jika anda makan dua hingga tiga ulas, nilainya masih kurang daripada satu tin minuman berkarbonat. 

6. Panaskan badan? Memang. Buah durian mempunyai kualiti yang boleh memanaskan badan. Atas sebab itu, kita diingatkan memakan durian secara berpada-pada. Lebih-lebih lagi bagi pesakit kencing manis atau tekanan darah tinggi. 

7. Tidak sesuai untuk pesakit kencing manis? Memang betul tapi itu bukan soal durian semata-mata kerana mereka yang mempunyai penyakit kencing manis sememangnya harus mengawal pengambilan gula dalam makanan atau minuman mereka. 

8. Kurangkan tekanan? Itu bergantung tetapi durian mengandungi asid amino dikenali sebagai tryptophan yang membantu meningkatkan keluaran hormon serotonin yang menyebabkan kita mengantuk. Justeru, anda akan lebih senang tidur, ringan dan tenang. 

9. Tingkatkan nafsu seks? Betul! Itu berbalik kepada kualiti panaskan badan tadi yang bertindak untuk meningkatkan peredaran darah. 

10. Jangan makan berlebihan? Memang betul. Tapi sekali lagi, itu bukan durian semata-mata tetapi untuk segala-galanya. Bagi saya, satu atau tiga ulas sekali makan sudah memadai. 


Selain itu, saya juga ingin berkongsi mengenai pemilihan kudapan yang bukan saja mudah malah seimbang dan mempunyai jumlah 300 kalori (kcal). Dalam soal diet, saya selalu tekankan pentingnya makan paling kurang lima kali sehari iaitu dengan mengambil sarapan, kudapan, makan tengah hari, kudapan dan makan malam. 

Kebiasaannya, orang ramai tiada masalah mengambil sarapan, makan tengah hari dan makan malam tetapi mungkin kurang biasa dalam pemilihan kudapan. 

Oleh itu, ikuti langkah berikut dalam memilih kudapan untuk waktu pagi dan petang. 


Sumber karbohidrat 


Pastikan ada sumber karbohidrat yang baik dan bersih (kurang minyak) seperti roti dan biskut. 



Sumber protein 


Wajib ada sumber protein seperti telur, tuna, susu dan soya. 


Jumlah kalori 


Nilai kalori kudapan bergantung kepada keperluan kalori seharian (DCR) anda. Katakan ia 2,000 kcal, jadi anda perlu menganggarkan pengambilan untuk setiap hidangan, termasuk kudapan sebanyak 400 kcal. 



Serat 


Hendak mengawal nafsu makan? Pastikan adanya serat seperti oat, bijirin penuh dan roti perang. 



Mudah dan praktikal 


Pastikan pilihan kudapan itu mudah diamalkan, juga ketika di pejabat. Paling �senang kalau ia boleh �disimpan di dalam laci meja dan tidak mengambil masa yang lama untuk dihidang dan dimakan.


sumber :metro



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

apa ada?

kisah ku (551) info (301) giveaway (232) free sample (77) hadiah GA (47) hiburan (28) giveaway aku a.k.a pinkbiru (22) review makanan (18) si budoy (17) kawan2ku (16) jalan2 (11) contest (10) raya 2012 (8) anak sedaraku (7) kesihatan (7) FM (5) iklan (5) tempahan (5) joint problem (4) plushie (4) sticker (4) tubuh (4) bunga telur felt (3) family (3) langsir (3) legoland (3) lutut problem (3) masterchef selebriti (3) pulau manukan (3) red velvet cake (3) the zon stulang (3) zalora (3) VCO catalyst (2) aip online survey (2) big bad wolf (2) buah zuriat (2) buang kulit mati kaki (2) cantik (2) danga bay (2) ikan bakar danga bay (2) insiden lahad datu (2) kacang pool haji (2) langkawi (2) loccitane (2) loyang pai (2) mini GA (2) new year (2) plain fox material (2) rempeyek (2) reward blog (2) runner (2) sabak awor (2) sakit gigi (2) BR1M (1) Hj Sharin Low Grand Restaurant BBU (1) Ipad 1 Malaysia (1) My Steamboat and Grill (1) P1 (1) a farmosa (1) aidil adha (1) air terjun gunung ledang (1) album bajet (1) astro e-billing; auto debit (1) baby foot (1) bamboo charcoal bread (1) bank islam (1) baskin robin (1) brown paper bag (1) bunga tisu (1) cake in jar (1) cameron (1) churp churp (1) cookies senang (1) digi (1) durian spring roll (1) epal pai (1) felt (1) felt brooch (1) flannel material (1) gadjet (1) gayang seafood restaurant (1) gift voucher (1) giv (1) hab pendidikan pagoh (1) haiwan (1) hotel patuh syariah (1) hutan bandar (1) hutang (1) ikan bakar pasar filipin (1) jerebu (1) kampung nelayan tun fuad stephen (1) karamel kukus (1) kfc am (1) kisah (1) krishna fish head curry house (1) kucing (1) kutu kucing (1) labu siam (1) laura ashley shopping beg (1) loan (1) lokan dan kelapa bakar (1) medan ikan bakar crystal bay (1) mekap mekap (1) melaka (1) menara taming sari (1) merokok (1) mimpi (1) movie (1) nasi lemak (1) ngaku chips (1) nuffnang (1) otak-otak (1) pakej photo album bajet (1) penuaan (1) pet world (1) petrosains (1) phewtick (1) pink ribbon (1) pixajoy (1) popcorn poco (1) popthesoda (1) prayforMH370 (1) pretzle mini (1) produk kaki (1) puasa (1) redeem punchtab (1) rumah terbalik (1) sate (1) sawah ring (1) serawa durian (1) simple pouch (1) sspn (1) tanjung emas (1) tanjung ketapang (1) tanjung leman (1) tripod (1) up (1) vaksin kucing (1) vernonchan.com (1) voltaren (1) wanitamelayu.com (1) western murah (1) zaman dulu (1) zoo melaka (1)

networkedblogs