KLIK KLIK

nuffnang

Monday, December 30, 2013

coret coret



serius blog ni bersarang dari lepas raya hari tu
tuannya mcm biskut..
kejap ada kejap takde..
mcm sabut pun ye..tenggelam timbul..
no bother,no bother okeh...

skrg daku kat Kota Kinabalu
takde apa program hari ni..
so layan diri..dan sempena mencutikan diri sendiri..
oh yess..indah dunia..
tapi yg x best kenapalah jerawat tu nak tumbuh kat tgh2 batang hidung
time2 begini...*sigh*




tak pernah mkn ini..1st time dapat meal ni..
bukhara briyani..

snack box


lagi beberapa hari nak sambut tahun 2014
daku sambut di KK lagi tahun ni..
dan esok is my birthday...nop..tua suda
salah 1 azam tahun baru nak keep update this blog..
ok ke?? *smile*

* Bungsu,can you take my picture look like princess??*
layan je la...
si najya my eldest niece sgt pandai bergaya..hahaha


**klu ada yg nak join GA simple pinkbiru dipersilakan ye*



Tuesday, August 6, 2013

selamat hari raya




berhati hati di jalan raya
semoga sampai ke destinasi...
jumpa lagi lepas raya..


Saturday, August 3, 2013

free sample - kaolaurier


gembira bila dpt sample byk mcm nih...
siap ada beg kecit yg yg best..hehehehe
buka posbox dpt envelope besar..
terkejut gak..sbb lama x join contest
rupanya dari kaolaurier

  ~ HAPPY WEEKEND ~




Friday, August 2, 2013

terima kasih JALEN


terima kasih JALEN
tak dapat duit raya
dapat sampul pun jadi la..
alhamdulillah..



kisah hutang



tiba tiba teringat hutang PTPTN..ahaks..
pastu teringat gak kisah hutang yg boleh membuatkan kita naik darah

cerita pasal PTPTN simpan dulu..
cerita pasal yg buat naik darah dulu...
pelik klu time xde duit pandainya sms la,PM fb la,wasap la..
mcm2 la medium yg digunakan skrg jnji dpt smpikan apa masalah dia...
-duit tak cukup..nak pinjam duit..nak kena ada 5k
-nak kena kuar rumah dlm 48 jam..
-nak buat depo rumah sewa baru
-anak2 xde pampers dgn susu
nanti da ada duit pulang balik...
kita kawankan..so kesian la..lagi2 kat anak2
klu mak bapaknya kurang la sikit..
bantulah yg terdaya

setahun da berlalu..
yg meloyakan lagi bila tgk fb selalu upload gmbr keluarga bergembira*
*ok lah..alhamdulillah..maksudnya happy family la tu
pastu kang bulan depan upload lagi gmbr..
pegi holiday sekeluarga..
pegi langkawi..ok panas sikit je hati..
pastu upload lagi gmbr pegi cuti2 PD..grrrr gear 1 dah ni marahnya..
pastu upload lagi holiday gi USS plak..
*dang..mcm nak pitam tgk gmbr mu upload..
kami yg dekat ni pun belum jejak kaki..
klu stay hotel biasa2 je ok lagi...
ini hotel semua memahal okeh..klu x jenis 4 star cnfm la ko x stay
tak pe lah bersangka baik je lah...insyaAllah nti hati kau terbuka lah nak byr balik..
pastu hari ni upload lagi gmbr duit dpt duit raya
hhhmm..rezki anak2 ko lah..
klu ko rasa ada berhutang..pandai2lah ko byr..





Thursday, August 1, 2013

welcome Ogos 2013


welcome Ogos 2013
lagi beberapa hari nak raya..
si budoy nti pun nak balik kg gak..
confirm la bebas sgt time balik ni
suka la nti dpt jumpa si benjo adik dia tu..
pastu menggatal..hehhehe

si budoy dah besar...


Wednesday, July 31, 2013

belek buku kek


belek je..
belum ada kesempatan nk cuba buat..
tapi tak sia sia jugak beli time BBW hari tu..
banyak ilmu dpt dlm buku ni..
cara dan resepi pun senang faham..
harga buku ni RM20 je time beli hari tu..


Tuesday, July 30, 2013

tiada tajuk..


hohohoho...
serius bersawang blog nih...
bulan jun dgn july ni agak busy sikit..
coming soon lagi beberapa hari ni bulan ogos plak
yeay..tandanya nak raya...

rindu jugak nak tgk pelita terpasang di malam 7 likur..
insyaAllah daku balik kg sehari sebelum raya..
tahun ni beraya kat kg daku..hehehe
bulan bulan akhir nak raya ni 
blog dgn FB pinkbiru sgt la busy..

pastu nk perkenalkan bujang kenit..
taraaa...
nama bujang ni adam syamil..
anak cousin daku yg jatuh time pregnant hari tu...
alhamdulillah dah 3 bulan da...
disebabkan ibu dia mengajar petang..
so hntr kat daku jaga si syamil ni...
habis ngajar ibu dia amik la balik..
kannn..da jadi baby sitter plak..tmbh lagi 1 kerjaya..ngeeee
alhamdulillah..


semoga dipermudahkan segala urusan..




Thursday, July 18, 2013

album bajet


hahhhh..boleh pun bukak blog ni
pastu cpt2 la nk hapdate
kdg lps publish je terus x boleh view..
sadisss lorrrr...

hari tu ada projek photo wedding bidan terjun utk majlis kawen cousin
kat sagil..
last minit dia sms minta tlg ambil gmbr wedding
sbb kameraman asal accident
daku tanya ensuami nk accept job ni atau tidak
kebetulan  kami mmg akn balik kampung utk ke wedding dia
ensuami kata accept tapi agk risau jugak la..
sbb ni 1st job utk wedding 
sebelum ni buat untuk tunang je
bajet pengantin RM450 je...
so apa yg pengantin ni akan dpt pun album 40 pages dlm landscape atau potrait ukuran 8.5 x 11 dan frame size 12R..
gmbr semua burn dlm CD la..

alhamdulillah...
semua pun berjalan lancar pada hari tu
cuma outdoor je tak dpt nak buat sbb pengantin sibuk dgn kawan kawan
sedara mara yg dtg lewat
so..hari da gelap..sbb kami pun da inform awal nk buat atau tak..
tapi derang pun mcm tak berminat..
da 2kali inform..ok lah ambik dlm rumah je..
kami no problem..hehehe


dan alhamdulillah inilah hasilnya
akan diserahkan pada ownernya minggu ni
insyaAllah...









niat kami mmg nak buat untuk para pengantin yg ada bajet rendah untuk album
klu yg ada bajet tinggi silalah ke pakej photographer yg pro ye...
bila da bajet ni jangan la demand banyak pulak harapnya..


Saturday, July 13, 2013

selamat berhari minggu,selamat berpuasa





selamat berpuasa...
bersahur dan berbuka..



tah knp blogspot ni ada mslh ke..
kejap boleh bukak..kejap x boleh
time boleh ni la cpt2 hapdate...
daku da try buat troubleshoot bagai tapi x boleh jugak..
adehhh...
pasal tu la lama x menjenguk blog kwn2 lain jugak

Wednesday, July 10, 2013

Monday, July 8, 2013

ceria monday




setakat ni x de la budoy tidur sampai macam ni
dia selalu tidur hujung kaki je
puas la nak mengelak dari tertendang dia..


baru je citer psl budoy hari tu
da kaki budoy luka lagi
sbb hari tu dia kuar rumah..bergaduh pulak dgn kucing sekor tu
kaki dia kena cakar..luka
pastu skrg mcm bernanah..
alahai budoy...daku letak minyak gamat je
klu bwk ke vet confirm kena cukur mcm hari tu
pastu kena bandage lagi...
cepat la budoy baik...
nti kang x dpt raya plak...


Friday, July 5, 2013

happy weekend






oh ye...
ni iklan jap ye onbehalf pinkbiru
ada buat preorder untuk VCO ( virgin coconut oil ) dari brand catalyst atau produk2 lain dari brand yang sama
preorder sehingga isnin 8 july 2013 ye
sbb daku pun nak ambik stok sendiri..
so boleh la selit order jugak pada yg berminat
klu nak order femme vita ke atau catalyst collagen pun boleh juga
info lanjut boleh sms / wasap 016-dua958313




Thursday, July 4, 2013

kicap perencah char kuey teow


alahaiii...
dari smlm daku x dpt nak tgk blog sendiri
blog lagi satu pon sma kena tempias..
tah knp dgn google chrome bermasalah ke
da buat sumer troubleshoot pun sama gak
kejap boleh bukak
kejap dedua pon x boleh bukak
redha je lah...

nk story pasal kicap char kuey teow pun tertunggak
mcm lah best betul cerita tu
pda hal citer kicap perencah je

hari tu jln2 pegi beli brg dapur
jumpa lah kicap mcm dlm gmbr ni
brand chef dan yg pasti keluaran bumiputra dan halal 
ye..
try la beli
klu x reti masak tgk je cara2 kat belakang botol tu
harga betul x berupaya nak igt
tapi tak sampai RM6 la sebotol
daku da try buat kuey teow kosong je dgn kicap ni...
best la jugak..hehehe
klu ada byk bahan lagi best...


Wednesday, July 3, 2013

Tarikh Lihat Anak Bulan Ramadan 8 Julai Ini ( 2013 )




KUALA LUMPUR – Tarikh melihat anak bulan Ramadan bagi menetapkan tarikh permulaan puasa ialah pada petang Isnin, 8 Julai bersamaan 29 Syaaban 1434 Hijrah, menurut kenyataan Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja hari ini.
Menurut kenyataan itu, Majlis Raja-Raja telah mempersetujui bahawa cara menetapkan tarikh itu adalah berdasarkan rukyah dan hisab.
“Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia akan mengisytiharkan pada malam itu juga tarikh permulaan puasa yang ditetapkan, melalui radio dan televisyen,” kata kenyataan itu.
Jawatankuasa yang bertanggungjawab akan melihat anak bulan di lokasi berikut:
- Pontian Kecil, Johor;
- Kompleks Falak Al-Khawarizmi, Kampung Balik Batu, Tanjung Bidara, Melaka;
- Telok Kemang, Port Dickson, Negeri Sembilan;
- Bukit Melawati, Kuala Selangor, Selangor;
- Bukit Jugra, Banting, Kuala Langat, Selangor;
- Balai Cerap Selangor, Sabak Bernam, Selangor;

Lokasi lain ialah:
- Pantai Pasir Panjang, Mukim Pengkalan Baru, Daerah Manjong, Perak;
- Pusat Falak Sheikh Tahir, Pantai Aceh, Pulau Pinang;
- Kampung Pulau Sayak, Kuala Muda, Kedah;
- Pemandangan Indah, Pulau Langkawi, Kedah;
- Menara Alor Setar, Alor Setar, Kedah;
- Bukit Besar, Kuala Terengganu, Terengganu;
- Bukit Geliga, Kemaman, Terengganu;
- Pulau Perhentian, Besut, Terengganu;
- Balai Cerap KUSZA, Mukim Merang, Setiu, Terengganu;
- Bukit Peraksi, Pasir Putih, Kelantan;
- Bukit Kampong Tembeling, Mukim Manjur, Daerah Olak Jeram, Kuala Krai,

Kelantan;
- Menara Bangunan SEDC, Jalan Tengku Putra Semerak, Kota Baharu, Kelantan;
- Tanjung Lubang, Miri, Sarawak;
- Teluk Bandung, Kuching, Sarawak;
- Tanjung Batu, Bintulu, Sarawak;
- Balai Cerap Al-Biruni, Tanjung Dumpil, Putatan, Sabah;
- Bukit Tanjong Batu, Nenasi, Pahang;
- Gunung Berincang, Cameron Highlands, Pahang;
- Bukit Pelindong, Kuantan, Pahang;
- Tingkat 13, Menara Universiti Malaysia Sabah, Kampus Antarabangsa Labuan;
- Menara Kuala Lumpur;
- Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya; dan
- Kuala Sungai Baru, Simpang Empat, Perlis.


Monday, July 1, 2013

happy monday!



happy monday!!
welcome july 2013
tak lama lagi nak puasa...
haiii..tak sabar rasanya...


Thursday, June 27, 2013

si budoy da complete vaksin


lama tak story pasal si budoy
skrg si budoy dah membesar dgn jayanya
dah start gatal..hehehe

kami plan nak kembirikan budoy
tapi bukan senang nak ambil keputusan tu
gugel la pendapat dlm islam
mcm2 lagi la pro and cons klu dah kembiri
majoriti adek badek kata kesian kat budoy
huhuhu...ensuami memula beria nak hntr vet
smpi waktu da bagi puasa si budoy tak sampai hati...
so keputusan..tak buat lah...

skrg bodoy bebas..da kuar2 rumah
asal dia meow2 gatal tu kami bagi kuar rumah
gi lah budoy carik bini sendiri ye
"daku ckp dgn ensuami dah nak menantu dah ni"
haahahhaha...smpi waktu pukul 6 ke 630 ptg mcm tu kdg budoy balik sendiri
kadang payah kena cari kat tingkat atas la
perhati2 jugak..sbb rumah rupa sama je kan
so dia tak tau..selalu slh rumah pegi rumah atas yg kosong
duduk situ..so panggil2 dia suh dia ikut turun
supaya dia tau jalan nak balik lain kali..

dulu mmg x bagi budoy keluar sbb belum complete vaksin
skrg da complete vaksin
so tak lah risau sgt..


si budoy kepoh



da complete 3 kali vaksin..
skrg nk ulang yg yearly plak..



info ttg vaksin kucing


Dalam banyak-banyak penyakit, semestinya jangkitan VIRUS / VIRAL infection pada kucing adalah yang paling menakutkan! Hanya boleh terbayang kucing anda akan semakin lemah, hilang selera makan, muntah hijau dan akhirnya mati... Sedihkan? Jadi untuk menghalang jangkitan VIRUS MAUT ni, pemberian vaksin mengikut jadual adalah sangat penting.

Tujuan vaksin diberikan adalah untuk melindungi kucing kesayangan anda daripada dijangkiti penyakit-penyakit yg boleh membawa MAUT. Selepas kucing anda di vaksin, "askar-askar" di dalam badan kucing akan diaktifkan untuk membina daya tahan terhadap penyakit2 yang berpunca daripada mikroorganisma yang berbahaya...!

Kadang-kadang kita ni, bela nak tapi nak spend some money for the well being of your cats tu mcm berat sikit. I can understand those yang ada berbelas-belas atau even berpuluh-puluh kucing dalam jagaan,
I highly appreciate hobi dan kasih sayang anda kepada mereka. 

Tapi seperti memelihara bayi / anak anda sendiri, membela kucing juga adalah satu tanggungjawab yang diamanahkan kepada pemilik masing-masing. Sekiranya kucing anda jatuh sakit, demam, cirit-birit dan sebagainya, adalah menjadi tanggungjawab anda untuk merawat / membawa mereka ke Vet yang bertauliah.

Jom kita baca tentang penyakit2 yang boleh dielakkan :

1)   FELINE PANLEUKOPENIA (FPL) 
Nama virus ni sendiri dah tergeliat lidah nak sebut, apatah lagi kucing yg terkena virus maut ini. Penyakit ini disebabkan oleh Virus yang MUDAH BERJANGKIT dan BOLEH MEMBAWA MAUT terutamanya anak kucing.
***TANDA-TANDA JANGKITAN  :  Demam panas, muntah, cirit-birit. Sekiranya ibu kucing yg sedang mengandung dijangkiti VIRUS MAUT ini, atau anak-anak kucing yang berusia 2 minggu ke bawah, perkembangan otak fetus / anak kucing itu tadi akan terencat dan akhirnya mati.

2)  FELINE VIRAL RHINOTRACHEITIS (FVR)
Penyebab utama penyakit sistem pernafasan pada kucing.
***TANDA-TANDA JANGKITAN  :  Kerap bersin, hidung dan mata berair, batuk, konjunktivitis (radang pada mata)

3)  FELINE CALICIVIRUS
Satu lagi penyebab utama penyakit sistem pernafasan. Keadaan bertambah teruk jika terdapat jangkitan virus lain (seperti FVR) dan bakteria.
***TANDA-TANDA JANGKITAN  :  Vesikal pada lidah, kerap bersin, hidung dan mata berair, batuk, konjunktivitis (radang pada mata).

4)  CHLAMYDIA PSITTACI 
Bakteria yang menyebabkan penyakit sistem pernafasan. Keadaan bertambah teruk jika terdapat jangkitan virus lain. Chlamydia adalah penyakit zoonotik yang boleh menjangkiti manusia! (menyebabkan demam dan radang mata)
***TANDA-TANDA JANGKITAN  :  Radang mata, mata dan hidung berair.

 5)  FELINE LEUKIMIA (FeLV)
Bagi saya, Virus ini adalah yang paling bahaya kepada kucing.
Penyakit ni disebabkan oleh virus yang berupaya menyebabkan kelemahan sistem imunisasi dan anema serius kepada kucing-kucing. Satu pertiga daripada kanser kucing adalah disebabkan oleh VIRUS MAUT ini.
***TANDA-TANDA JANGKITAN  :  Pucat, berat badan menurun, keguguran (jika kucing mengandung), masalah kulit, cirit-birit, kanser, dan akhirnya MAUT.

JADUAL PEMBERIAN VAKSIN:

***VAKSINASI PERMULAAN :
--> DOS PERTAMA :  Ketika anak kucing berusia 6 Minggu
--> DOS KEDUA :  Ketika usia 9 Minggu
--> DOS KETIGA : Ketila usia 12 Minggu

***VAKSINASI ULANGAN / BOOSTER :
--> SETIAP TAHUN! (YEARLY)

KOS VAKSINASI KUCING:

***VET KERAJAAN : RM 20.00 - RM 35.00 (SEEKOR)
***VET SWASTA : RM 35.00 - RM 45.00 (SEEKOR)

**Program Vaksinasi bergantung kepada cadangan doktor perubatan Veterinar anda.

klu tempat daku hntr budoy selalu kat klinik bandar baru uda
kat corner lot tu..
sekali vaksin RM50 dgn dewormed sekali
klu nak kembiri hntr kucing pagi
ambil semula ptg..itu klu kucing jantan
caj RM80
klu kucing betina lain la sbb cara kembiri tu lain..



Tuesday, June 25, 2013

apa pendapat anda?



hmmm..daku x minat nak cerita pasal politik
nak terbabit jauh sekali
lagi tak best klu ada org yg tag kita pasal politik kat FB
aiiyakkk...wa x layan la...

tapi tu tak bermakna kita tak perlu menyokong tindakan kerajaan lansung
bagi golongan yg x berapa nak berada
bantuan kerajaan sangatlah bermakna
bersekolah di sekolah kerajaan
sambung belajar di IPTA ( pun kerajaan )
dpt bantuan PTPTN pun dari kerajaan
(walaupun kena byr balik lebih dari apa yg dipinjam)
BR1M

ada org kata
' aku boleh bagi anak aku belajar nanti tak payah guna PTPTN,
guna duit KWSP aku je nanti,PTPTN tu bukan nak tolong,tapi nak cekik duit student '
hmmm..terpulang pada pendapat masing2 la..
tapi perlu diingat tak semua ibu bapa ada potongan KWSP
kesian pada yg tak mampu

jalan2 terjumpa dan baca ini..
pendapat masing2..rakyat berhak bersuara
tapi saya setuju dgn statement penulis itu..


sumber & entri penuh di SINI



apa2 pun tenang tenangkan hati
tak lama lagi nak puasakan....
sekejap je nak dtg ramadhan lagi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

apa ada?

kisah ku (551) info (301) giveaway (232) free sample (77) hadiah GA (47) hiburan (28) giveaway aku a.k.a pinkbiru (22) review makanan (18) si budoy (17) kawan2ku (16) jalan2 (11) contest (10) raya 2012 (8) anak sedaraku (7) kesihatan (7) FM (5) iklan (5) tempahan (5) joint problem (4) plushie (4) sticker (4) tubuh (4) bunga telur felt (3) family (3) langsir (3) legoland (3) lutut problem (3) masterchef selebriti (3) pulau manukan (3) red velvet cake (3) the zon stulang (3) zalora (3) VCO catalyst (2) aip online survey (2) big bad wolf (2) buah zuriat (2) buang kulit mati kaki (2) cantik (2) danga bay (2) ikan bakar danga bay (2) insiden lahad datu (2) kacang pool haji (2) langkawi (2) loccitane (2) loyang pai (2) mini GA (2) new year (2) plain fox material (2) rempeyek (2) reward blog (2) runner (2) sabak awor (2) sakit gigi (2) BR1M (1) Hj Sharin Low Grand Restaurant BBU (1) Ipad 1 Malaysia (1) My Steamboat and Grill (1) P1 (1) a farmosa (1) aidil adha (1) air terjun gunung ledang (1) album bajet (1) astro e-billing; auto debit (1) baby foot (1) bamboo charcoal bread (1) bank islam (1) baskin robin (1) brown paper bag (1) bunga tisu (1) cake in jar (1) cameron (1) churp churp (1) cookies senang (1) digi (1) durian spring roll (1) epal pai (1) felt (1) felt brooch (1) flannel material (1) gadjet (1) gayang seafood restaurant (1) gift voucher (1) giv (1) hab pendidikan pagoh (1) haiwan (1) hotel patuh syariah (1) hutan bandar (1) hutang (1) ikan bakar pasar filipin (1) jerebu (1) kampung nelayan tun fuad stephen (1) karamel kukus (1) kfc am (1) kisah (1) krishna fish head curry house (1) kucing (1) kutu kucing (1) labu siam (1) laura ashley shopping beg (1) loan (1) lokan dan kelapa bakar (1) medan ikan bakar crystal bay (1) mekap mekap (1) melaka (1) menara taming sari (1) merokok (1) mimpi (1) movie (1) nasi lemak (1) ngaku chips (1) nuffnang (1) otak-otak (1) pakej photo album bajet (1) penuaan (1) pet world (1) petrosains (1) phewtick (1) pink ribbon (1) pixajoy (1) popcorn poco (1) popthesoda (1) prayforMH370 (1) pretzle mini (1) produk kaki (1) puasa (1) redeem punchtab (1) rumah terbalik (1) sate (1) sawah ring (1) serawa durian (1) simple pouch (1) sspn (1) tanjung emas (1) tanjung ketapang (1) tanjung leman (1) tripod (1) up (1) vaksin kucing (1) vernonchan.com (1) voltaren (1) wanitamelayu.com (1) western murah (1) zaman dulu (1) zoo melaka (1)

networkedblogs