KLIK KLIK

nuffnang

Saturday, February 9, 2013

air mata tumpah sebab budoy ( I )


bangun pagi2 cepat daku tgk budoy
dia tgh mengeliat..
aisehhh...terpusing2..ternmpk plak daku
dia tgk je...mcm biasa...
rindu kat budoy..selalu bagun pagi mesti dia ada kat kaki..
tgh tidur baik punyer posing...

budoy meow meow...
cepat daku masukkan tangan dlm sangkar usap2 badan budoy...
dalam hati masih sedih..
sebelum tidur semalam..
ada baca pasal sakit sporo pada kucing
pada kucing yg kena sporo ni vet akan advise untuk kucing tu di 'tidokan'
means klu vet tu kata PTS (put to sleep),'tidokan'
maksudnya kucing kamu kamu akan dimatikan dengan bahasa kasarnya...
arrghhh....
siyes..nanges lagi tgk gmbr2 kucing yg kena sporo tu
byk juga kisah2 owner kucing yg kena sporo daku jumpa...
ada yg penyakit sporo tu sendiri kena pada owner kucing
kucing yg kena sporo ni mmg akan lmbt sgt baik sepenuhnya
kos rawatan sgt tinggi
apa yg daku paham..sporo ni disebabkan oleh fungus yg boleh menyerang sistem dlm badan kucing
sbb tu vet akan advise supaya kucing tu 'ditidokan'
terpulang lah pada keputusan masing2...
daku mengharapkan agar budoy bukan terkena sporo nih...
ubat untuk manusia yg terkena jangkitan sporo x boleh digunakan pada kucing..
x sesuai...

hah...mengeluh lagi...
bukan putus harap tpi penat mengarang kisah si budoy nih...
pagi ni lepas buat sarapan...
duduk depan cage budoy
bagi makan...tetiba sayu sgt tengok budoy
teringat kisah2 sporo mlm tadi
ckp kat budoy..cepat lah baik..
kita main kejar2 lagi...
budoy mcm faham..berpaling muka pada daku
pastu teruskan makan...
lepas makan bagi ubat antibiotik sebiji

air mata jatuh lagi dan lagi...
kesian kan budoy..
'cepat siap,kita bwk budoy g klinik'
'nak tukar bandage?'
'ye' kata ensuami
perut sebenarnya lapar sangat 
tapi memang x lalu nak mkn
terkenang budoy...haishhh
'kenapa awak nanges?budoy hidup lagi'
daku - diam...

sampai klinik
daku hulur ubat2 budoy..
doktor tukar cepat je..
dari rumah ku da pesan dgn ensuami
'awak je masuk eh,sya x sanggup..kesian..kang nangis lagi'
mcm semalam..berdiri depan kaunter betul2 menghadap ke tmpt doktor dan budoy
x nmpk pon apa rupa luka budoy
dgr ensuami bual dgn doktor
tapi x dgr butir lansung
budoy meronta minta lepas..
kuat betul suara dia...mesti tersangat sakit...

lepas abis sumer..
doktor kuar..dia kata free x caj pon...
ok..time kasih doktor...esok kami dtg lagi
tpi yg buat kami senang hati
doktor dgn yakin kata bukan sporo
walau pon lum chk kat lab lagi
doktor monitor lagi klu x de perubahan jugak sample darah budoy akan kena hntr ke lab
sbb doktor kata klu sporo ada bintik2 akan timbul...
sebelum luka
tapi kat budoy ni x de...
walau mcm mana pon kami x boleh nak selesa lagi dgn jawapan tu
kena gak monitor luka budoy..
cepat la baik budoy..boleh peek a boo lagi...

dlm perjalanan balik
kami berdua berfikir lagi apa yg menyebabkan budoy jadi mcm tu
siyes..mmg x puas hati betul...
sbb kami tau kami mmg jaga budoy dgn baik...
ensuami pergi belakang skodeng rumah sebelah yg kosong tu
pastu panggil daku plak suh skodeng
'awak cuba tgk tu..ada mcm myk ke apa tah tumpah
pastu ada tapak kaki budoy kan..entah2 tu yg yg sebabkan budoy sakit'
'mungkin,sbb kita x tau apa benda tu'
'ok skrg kena cari jln mcm mana nak buat supaya budoy x ke sebelah'
thinking..thinking..tik tok tik tok....

tgh hari mak call..
mcm biasa mesti tanya budoy gak
msa 1st time budoy g klinik daku lnsg x citer kat mak
mak dgr kisah budoy kali ni pon sedih
mak suh beli kawat letak kat blkg tu tutup supaya budoy x boleh kuar dari kawasan rumah kami ke rumah sebelah
tu pon satu idea jugak
daku suggest playwood jugak...
tah mna satu nti nak beli...
masih lagi mencari idea yg sesuai...

satu lagi masalah..
budoy ni x buang air kecit atau besar..
dah ptg dah time tu...mesti dia thn2 sbb x tau nak buang mcm mana
kang x pasal2 kena batu karang plak
kesian budoy...sebenarnya kami dah letak clumping sand dia bwh cage tu
tapi dia mesti x puas hati sbb x dpt nak kais2 buat lubang pasir tu
ensuami bilang tgu mlm sikit
klu x buang jugak..kita guna cra manual
bwk dia ke tempat buang najis dia mcm biasa
pastu lepas buang terus angkat
x bagi dia kambus balik pasir tu...

ptg tu kami kuar jap
daku g BBU jap
hntr baju yg kawan ku order kat pinkbiru tu
da sudah singgah giant tampoi jap
nk beli lagi mknan si budoy
tgh x sihat ni..bg dia mkn yg super baik sikit..
kali ni beli yg jenis dlm tin
selalu beli dlm paket je sbb tukar2 makanan dia
semoga luka2 dia cpt sembuh..

sampai je kat rumah
tgk kain dlm cage dia dah basah
sah dia dah terkencing kat kain tu
kuarkan kain..basuh cage dia pastu bwk dia ke clumping sand dia yg biasa
kais kais...pastu ada lah buang air kecit
pastu dah bersih sumer agkat dia balik...
bagi pil antibiotik sebiji lagi
sbb sehari 2x pil tu kena makan...

pastu budoy serba x kena
daku bagi makan..yg kering ada yang basah pon ada
terus jalan 2 jenis makanan dia
selalu tukar2 je...
nak dia baik cepat punyer pasal kan..
dah abis kn daku ckp dgn ensuami suh bwk budoy kat clumping sand dia
kais lagi...cari kawasan yg best
sampai jumpa baru lah dia buang air besar...
aaaaarrghhh...lega nya perasaan kami...

dah bersihkan sumer...
main2 dgn budoy jap dlm cage..
pastu tutup lmpu suh dia tido....

kita sambung esok plak citer budoy lagi
nak tgk luka kering x...
cepat baik ye budoy...



2 comments:

raja rosnani said...

Kucing saya mengidap sporo tapi dah berjaya baik..saya guna rawatan alternatif tanpa ubat vet..boleh whatsapp saya 0182227022 kalau nak cuba...2 ekor kucing saya dh baik dgn cara alternatif tak sengaja ni, selepas fikiran dh buntu bagi makan ubat vet 4 bulan tkde perubahan...alhamdulillah skrg dah baik selepas 20 hari..

raja rosnani said...

Kucing saya mengidap sporo tapi dah berjaya baik..saya guna rawatan alternatif tanpa ubat vet..boleh whatsapp saya 0182227022 kalau nak cuba...2 ekor kucing saya dh baik dgn cara alternatif tak sengaja ni, selepas fikiran dh buntu bagi makan ubat vet 4 bulan tkde perubahan...alhamdulillah skrg dah baik selepas 20 hari..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

apa ada?

kisah ku (551) info (301) giveaway (232) free sample (77) hadiah GA (47) hiburan (28) giveaway aku a.k.a pinkbiru (22) review makanan (18) si budoy (17) kawan2ku (16) jalan2 (11) contest (10) raya 2012 (8) anak sedaraku (7) kesihatan (7) FM (5) iklan (5) tempahan (5) joint problem (4) plushie (4) sticker (4) tubuh (4) bunga telur felt (3) family (3) langsir (3) legoland (3) lutut problem (3) masterchef selebriti (3) pulau manukan (3) red velvet cake (3) the zon stulang (3) zalora (3) VCO catalyst (2) aip online survey (2) big bad wolf (2) buah zuriat (2) buang kulit mati kaki (2) cantik (2) danga bay (2) ikan bakar danga bay (2) insiden lahad datu (2) kacang pool haji (2) langkawi (2) loccitane (2) loyang pai (2) mini GA (2) new year (2) plain fox material (2) rempeyek (2) reward blog (2) runner (2) sabak awor (2) sakit gigi (2) BR1M (1) Hj Sharin Low Grand Restaurant BBU (1) Ipad 1 Malaysia (1) My Steamboat and Grill (1) P1 (1) a farmosa (1) aidil adha (1) air terjun gunung ledang (1) album bajet (1) astro e-billing; auto debit (1) baby foot (1) bamboo charcoal bread (1) bank islam (1) baskin robin (1) brown paper bag (1) bunga tisu (1) cake in jar (1) cameron (1) churp churp (1) cookies senang (1) digi (1) durian spring roll (1) epal pai (1) felt (1) felt brooch (1) flannel material (1) gadjet (1) gayang seafood restaurant (1) gift voucher (1) giv (1) hab pendidikan pagoh (1) haiwan (1) hotel patuh syariah (1) hutan bandar (1) hutang (1) ikan bakar pasar filipin (1) jerebu (1) kampung nelayan tun fuad stephen (1) karamel kukus (1) kfc am (1) kisah (1) krishna fish head curry house (1) kucing (1) kutu kucing (1) labu siam (1) laura ashley shopping beg (1) loan (1) lokan dan kelapa bakar (1) medan ikan bakar crystal bay (1) mekap mekap (1) melaka (1) menara taming sari (1) merokok (1) mimpi (1) movie (1) nasi lemak (1) ngaku chips (1) nuffnang (1) otak-otak (1) pakej photo album bajet (1) penuaan (1) pet world (1) petrosains (1) phewtick (1) pink ribbon (1) pixajoy (1) popcorn poco (1) popthesoda (1) prayforMH370 (1) pretzle mini (1) produk kaki (1) puasa (1) redeem punchtab (1) rumah terbalik (1) sate (1) sawah ring (1) serawa durian (1) simple pouch (1) sspn (1) tanjung emas (1) tanjung ketapang (1) tanjung leman (1) tripod (1) up (1) vaksin kucing (1) vernonchan.com (1) voltaren (1) wanitamelayu.com (1) western murah (1) zaman dulu (1) zoo melaka (1)

networkedblogs