KLIK KLIK

nuffnang

Thursday, February 7, 2013

air mata tumpah sebab budoy


budoy mcm biasa..
satu hari sekali kena makan ubat bengkak saraf dgn vitamin
tapi hari ni ensuami kena pegi keje awal
ada meeting pastu nak ke stadium tertutup mbjb
sbb nak amik BR1M 2.0 tu..alhamdulillah dpt lagi
so tgu ensuami balik dulu baru boleh bagi mkn ubat2 tu..sbb sorg kena pegang
sorang nak masukkan ubat dlm mulut dia

tok..tok..tok ( mcm nak roboh pintu kena ketuk )
bukak pintu org kurier hntr brg yg kwn ku kirim beli dari pinkbiru
' sorry kak,brg akak kat bwh,akak sign dulu nti sya pegi amik kat bwh'
'nak tgk ada org kat rumah ke x eh?'
'haah..lupa lah kak..akak kan mmg selalu ada kat rumah kan?'
'ye lah..akak mmg ada kat rumah' (smpi org kurier pon da kenal nih..byk sgt order on9)
'jap ye kak..saya amik brg kat bwh'
sementara pintu terbukak,budoy pon kuar sbb dgr bunyi pintu
daku pon angkat budoy nak bawak masuk...
Ya Allah,istigfar sekejap..
kaki budoy...nmpk mcm bulu tertanggal..
luka bertompok..
time tu nmpk da nak nangis tapi tahan sekejap sbb org kurier ni akan naik balik hntr brg..
x kan nak nangis depan dia kan..

'nah kak brg akak,tgk betul x nma akak...
tadi kat bukit kempas jem kak jln kat sana'
'kenapa?'
ada org paking tepi2 tu..derang bagi air coke botol besar..so rmi la org..saper lalu sumer dia bg'
'ye ke?'
'ok lah kak'
org kurier pon pergi..ramah betul budak tu..
tutup pintu cepat2..
terus pegi kat budoy...
air mata da bergenang..kesian budoy...
terus tepon ensuami yg tgh beratur bersesak 
sebab nak amik kupon BR1M 2.0...
kesian dari pagi menunggu tpi nama x dipanggil2..
sah ensuami belum makan...sayu lagi hati ni..
tepon ensuami,suara pon da lemah x bermaya dah..
pastu ckp dgn ensuami nti balik hntr budoy ke klinik..
sbb kaki dia x tau knp..mcm kulit bulu daging sumer dah luka..
daku dah x tau nak explain mcm mana.
ensuami kata hntr pegi klinik skrg..
okeh..ku dpt permission kuar rumah untuk hntr budoy...
daku bg budoy mkn setgh paket makanan kucing...
smentara budoy makan daku bersiap
lps abis mkn budoy masuk bilik tpi mcm x sakit
jln pon ok je..pastu jilat2 kaki,basuh muka dia mcm biasa...
masuk kan budoy dlm beg..strt kete terus jln
budoy x meragam sepanjang jln..diam je kat seat penumpang

sampai kat klinik terus g tmpt doktor
doktor masih igt budoy sbb bru je hr tu dtg kan..
tunjuk kat doktor kaki budoy
dia pon terkejut...dia pon tanya
 'ada kena chemical apa2 x?'
'x de pon..lg pon dia main dlm rumah je..klu pergi pon rumah sblh..x sure klu rumah sblh main apa.
'luka ni mcm baru je..sya kena shave bulu dia'
doktor panggil pembantu dia pegang budoy
sambil shave sikit bulu kaki budoy...
'saya kena bius ni,klu x cnfm kucing ni sakit'
aku angguk,sambil dlm hati berckp buat lah apa pon doktor,jnji kucing saya baik
'boleh tgu kat luar dulu..nti sya panggil'
daku pon pergi..berdiri kat kaunter yg betul2 mengadap ke budoy tapi dari jauh je terpisah dgn beberapa cermin
air mata nak gugur lagi tgk kaki budoy kiri kanan kena shave
nmpk darah pekat meleleh terkena bulu...
dah x peduli dah org keliling..
selang beberapa minit doktor panggil masuk
masa tu mmg air mata dah x boleh tahan lagi..
aku nangis depan2 doktor tgk budoy mcm tu..sedih sgt2..
doktor pesan kena balut luka..
dia dah shave bulu kaki budoy kiri kanan..daging kaki masih ada tapi da terkena sikit sbb luka mkn dlm..
merah menyala kaki budoy..aku nangis dan terus nangis...arrghhh...
tgn sibuk kesat air mata
doktor tmbh bius dgn antibiotik budoy sambil ajar mcm mana nak buat dressing..
perlu 2 org utk buat sbb dia akan meronta sbb sakit..
satu hari at least kena buat sekali..seelok2 nya 2 kali utk tau improvement luka...
daku sedih..sedih...dan terus sedih
siap sumer masukkan balik budoy dlm beg penuh hati2
budoy diam..mgkin ada kesan ubat bius..
sumer sekali termasuk ubat2..RM95..



dalam kete ku letak budoy kembali ke seat penumpang..
daku nak singgah farmasi nak beli gauze untuk luka budoy..
dlm perjalanan tetiba budoy meragam..
dia menjatuh kan diri dri seat..
dlm keadaan dengkut2 kaki dia berlari dlm kereta..sdgkan aku masih drive...
argghhh...smpi paking farmasi..daku angkat budoy..rupanya bandage sebelah kaki dah terbukak..
nmpk lah luka budoy yg merah...
mata ni nangis lagi smbil bercakap2 dgn budoy...
tinggalkan budoy sekejap..masuk farmasi dgn tujuan beli gauze..
masuk balik dlm kereta budoy daku masukkan semula dlm beg dgn ikat kemas2 supaya dia x keluar lagi..
sepanjang jln cuba menenangkan budoy..dlm hati cepat lah smpi rumah..
kesian dgn budoy yang balutan luka dah terbukak...mesti sakit sgt2
baru daku perasan..seat tu dah terkena darah budoy..
pada ensuami daku pohon maaf..

naik rumah cpt2 pasang sangkar budoy..sedangkan baru je smlm ensuami bukak sangkar tu sbb x guna
dgn air mata mengalir lagi sekali aku psg sangkar tu cepat2...
sdgn kan budoy meronta dlm beg minta keluar
alhamdulillah,akhirnya siap aku psg sangkar tu...
ku keluarkan semua ubat2 budoy
berfikir mcm mana nak balut semula luka budoy...

tiba-tiba ensuami call,bg tau nak balik..
dah kering nyawa menunggu nama kena panggil untuk BR1M 2.0 tapi x panggil2 jugak
baik! aku sabar tgu ensuami sdg kan budoy masih dlm beg lagi...meronta..daku je yg berckp untuk tenangkan budoy..
alhamdulillah..ensuami balik dgn basah kuyup sbb hujan..kesian kat ensuami..
cpt2 tukar baju...pegang budoy untuk balut lagi sblh luka...smpi la tgn kami abis kena cakar2..berdarah..
tpi kami tau budoy lagi sakit...

skrg kena kurung budoy dlm sangkar..kena ajar budoy mkn,minum,tidur,buang air dlm sangkar
selama ni budoy bebas buat apa je dlm rumah
minta makan,minum buang air di tempat sendiri dgn bagus sekali
tidur plak mesti ats katil jugak..
selalu kat kaki kami..

budoy..cepat lah baik...terasa mcm bersalah betul..smpi skrg kami x pasti kenapa kaki budoy jadi mcm tu...terpinga2 sbb tiba2 je..
skrg terpksa zalim dgn budoy sbb kurung dlm sangkar
budoy x suka terkurung..
tapi nak bagi budoy baik cpt2...
berpikir mcm mna nak buat dressing untuk hari esok..


ni lah rupa luka budoy msa daku mula2 nmpk..

skrg luka budoy bukan besar tu
abis bwh kaki budoy doktor dah shave bulu dia..
x sanggup daku nak amik gmbr dan letak kat sini
kesian sgt...



terfikir..apa plak perasaan org yg dera anak..buang anak tu?
sampai cacat..sampai mati..
x de perasaan ke?
ni kan pula kucing yg hanya seekor haiwan tp daku jaga asa part of our family..



3 comments:

Mrs.Izi said...

sian budoy.cepat2 sembuh ye

Jasfyra said...

adoi sedih!!!!!!!!!!!
kita pun meleleh air mata baca ni tau
terus teringat kucing yg kitorng sayang sgt2 tteiba hilang.sedih...
get well soon ye budoy

Ardini Humaira said...

a ah kan.. memang terkilan tengok orang aniaya manusia.. kita tengok haiwan sakit pun lirih hati :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

apa ada?

kisah ku (551) info (301) giveaway (232) free sample (77) hadiah GA (47) hiburan (28) giveaway aku a.k.a pinkbiru (22) review makanan (18) si budoy (17) kawan2ku (16) jalan2 (11) contest (10) raya 2012 (8) anak sedaraku (7) kesihatan (7) FM (5) iklan (5) tempahan (5) joint problem (4) plushie (4) sticker (4) tubuh (4) bunga telur felt (3) family (3) langsir (3) legoland (3) lutut problem (3) masterchef selebriti (3) pulau manukan (3) red velvet cake (3) the zon stulang (3) zalora (3) VCO catalyst (2) aip online survey (2) big bad wolf (2) buah zuriat (2) buang kulit mati kaki (2) cantik (2) danga bay (2) ikan bakar danga bay (2) insiden lahad datu (2) kacang pool haji (2) langkawi (2) loccitane (2) loyang pai (2) mini GA (2) new year (2) plain fox material (2) rempeyek (2) reward blog (2) runner (2) sabak awor (2) sakit gigi (2) BR1M (1) Hj Sharin Low Grand Restaurant BBU (1) Ipad 1 Malaysia (1) My Steamboat and Grill (1) P1 (1) a farmosa (1) aidil adha (1) air terjun gunung ledang (1) album bajet (1) astro e-billing; auto debit (1) baby foot (1) bamboo charcoal bread (1) bank islam (1) baskin robin (1) brown paper bag (1) bunga tisu (1) cake in jar (1) cameron (1) churp churp (1) cookies senang (1) digi (1) durian spring roll (1) epal pai (1) felt (1) felt brooch (1) flannel material (1) gadjet (1) gayang seafood restaurant (1) gift voucher (1) giv (1) hab pendidikan pagoh (1) haiwan (1) hotel patuh syariah (1) hutan bandar (1) hutang (1) ikan bakar pasar filipin (1) jerebu (1) kampung nelayan tun fuad stephen (1) karamel kukus (1) kfc am (1) kisah (1) krishna fish head curry house (1) kucing (1) kutu kucing (1) labu siam (1) laura ashley shopping beg (1) loan (1) lokan dan kelapa bakar (1) medan ikan bakar crystal bay (1) mekap mekap (1) melaka (1) menara taming sari (1) merokok (1) mimpi (1) movie (1) nasi lemak (1) ngaku chips (1) nuffnang (1) otak-otak (1) pakej photo album bajet (1) penuaan (1) pet world (1) petrosains (1) phewtick (1) pink ribbon (1) pixajoy (1) popcorn poco (1) popthesoda (1) prayforMH370 (1) pretzle mini (1) produk kaki (1) puasa (1) redeem punchtab (1) rumah terbalik (1) sate (1) sawah ring (1) serawa durian (1) simple pouch (1) sspn (1) tanjung emas (1) tanjung ketapang (1) tanjung leman (1) tripod (1) up (1) vaksin kucing (1) vernonchan.com (1) voltaren (1) wanitamelayu.com (1) western murah (1) zaman dulu (1) zoo melaka (1)

networkedblogs